• Equinoxe

Zes tips om je tuin winterklaar te maken

VEENENDAAL De winter is doorgaans niet de periode dat je veel tijd in de tuin doorbrengt. Toch is het slim om je groene vingers juist nu aan het werk te zetten, zodat je in het voorjaar weer maximaal kunt genieten van je tuin. Tuinmeubelshop.nl in Veenendaal geeft zes tips om je tuin winterklaar te maken.


1. Verwijder dode planten en onkruid

Voor dode bladeren, eenjarige planten en onkruid is er geen plek in je wintertuin en niet alleen omdat het er slordig uit ziet. Verterende bladeren gaan schimmelen en dat is weer niet goed voor de bodem die in het voorjaar je planten en bloemen moet voeden.

2. Ga aan de slag met de snoeischaar

Veel mensen denken ten onrechte dat je in de winter niet mag snoeien Voorjaarsbloeiers moet je uiteraard met rust laten, maar een haag kun je prima snoeien.

3. Verwijder bladeren van het gazon

In de herfst heb je de groene grasmat voor het laatst gemaaid. Bij lage temperaturen groeit het gras niet of nauwelijks, dus maaien hoeft voorlopig niet. Wel kun je de kantjes nog even knippen, zodat het gazon er voor het oog netjes bij ligt. Aandachtspunt is dat er niet te veel blad op het gras komt te liggen. Door lichtgebrek kan het gras geel namelijk worden.

4. Bescherm je planten

Lang niet alle planten zijn bestand tegen strenge vorst. Je doet er goed aan om bijvoorbeeld exotische planten te beschermen met doek of folie. Je kunt kuipplanten natuurlijk ook tijdelijk verplaatsen naar bijvoorbeeld de schuur of bijkeuken. Zorg wel voor voldoende licht.

5. Sluit de leidingen af

Strenge vorst kan je leidingen onherstelbaar beschadigen. Je doet er dus goed aan om je buitenkraan tijdig af te sluiten. Als je wacht tot het hard vriest, ben je mogelijk al te laat. Ook je vijver heeft aandacht nodig. Filterpompen en pompen voor fonteintjes kunnen ´s winters in de meeste gevallen worden uitgezet.

6. Creëer een wintertuin

Zelfs in de winter zijn er allerlei mogelijkheden om je tuin extra mooi te maken. Denk aan siergrassen, heesters en andere groenblijvende planten. Wil je leven in de brouwerij? Een vogelhuisje doet wonderen.