• Trees van Haarst (links) en Maria Jager-Vreugdenhil

    Paul Voogsgerd

Vrijwilligersgroepen ondersteunen kwetsbare huurders

VEENENDAAL Groepen vrijwilligers die kwetsbare huurders ondersteunen. Dat is de basis van de samenwerking tussen Present Veenendaal en Patrimonium woonservice. Om die samenwerking nog meer kracht bij te zetten, ondertekenden Trees van Haarst, directeurbestuurder van Patrimonium, en Marja Jager-Vreugdenhil, voorzitter van Present Veenendaal, vrijdag een samenwerkingsconvenant.

Daarin is onder meer vastgelegd dat Patrimonium Present Veenendaal gaat ondersteunen.

WERKZAAMHEDEN Afgelopen jaar waren al twaalf groepen vrijwilligers via Present actief bij huurders van Patrimonium. Het gaat daarbij om werkzaamheden die niet binnen het onderhoud van Patrimonium vallen, zoals schilderen, behangen, schoonmaken, vloer leggen, opruimen en afvoeren en opknappen van tuinen. Dit vindt plaats bij huurders die hier zelf niet toe in staat zijn.

ONVOLDOENDE NETWERK Voorwaarde voor de vrijwilligershulp van Present is namelijk dat de ontvanger onvoldoende netwerk, financiën en gezondheid heeft om zelf de klus te klaren. De hulpontvanger draagt zelf ook naar vermogen bij aan het project. Zo ontstaat er een ,,ontmoeting op basis van gelijkwaardigheid".

INGEBED Present Veenendaal zet zich in voor bemiddeling van groepen vrijwilligers, zoals vrienden, families, en teams die eenmalig praktische hulpvragen oppakken bij kwetsbare mensen. Deze mensen worden in alle gevallen ook ondersteund door een zorgprofessional, waardoor de hulp structureel is ingebed. ,,Zo komt de hulp van de vrijwilligers goed terecht en wordt de hulpontvanger echt verder geholpen. Patrimonium is enthousiast over deze aanpak en heeft inmiddels ervaren dat deze hulp een grote sociale en maatschappelijke impact heeft en ook de leefbaarheid in wijken kan verbeteren."