• De vrijdagmarkt op het Slotemaker de Bruïneplein in de zeventiger jaren.

    Coll. gemeente Veenendaal
  • De zusters Alie en Eef (r.) Middendorp staan (bijna) wekelijks op de markt in Veenendaal-Zuid.

    Aart Aalbers

Vijftig jaar markt op Bruïneplein

VEENENDAAL Het is vijftig jaar geleden dat op het Slotemaker de Bruïneplein voor de eerste keer een warenmarkt werd gehouden. De 64-jarige Eef Wallet-Middendorp stond op die eerste markt en staat er een halve eeuw later nog steeds.

Aart Aalbers

De Veense raad nam in oktober 1950 het besluit dat het aan te leggen plein in het Franse Gat de naam Doctor Slotemaker de Bruïneplein zou gaan krijgen. Het plein is genoemd naar de Nederlandse staatsman en theoloog dr. Jan Rudolph Slotemaker de Bruïne (1869-1941). In augustus 1953 stond in 'De Vallei' te lezen dat er stemmen op gaan om eenmaal per week een markt te houden in Veenendaal-Zuid. De meningen waren echter verdeeld. Ondertussen vestigde de ene na de andere winkel zich rondom het plein. Winkels van het eerst uur zijn Van Walsem met een sigarenmagazijn, het postagentschap, drogisterij 'De Helm' en Anton Achterberg manufacturen. In april 1955 werden op Koninginnedag kinderspelen op het plein gehouden. In 1958 lazen we over Hoela-hoep wedstrijden en in december over het plaatsen van een tien meter hoge kerstboom.

KAPOT Winkeliersvereniging Veenendaal-Zuid diende in 1968, nadat deze eerst een enquête had gehouden, bij de gemeente het verzoek in om een markt te starten. De Marktcommissie was echter faliekant tegen en zei: ,,De markt in het centrum gaat eraan kapot!" Toch kwam de markt er. Er waren 120 marktkooplieden die zich inschreven voor een kraam. Helaas was er maar plaats voor veertig. Zestien jaar nadat de eerste stemmen opgingen om een markt te starten kwam die er. Met het omtrekken van een stapel fruitkisten waardoor vuurwerk tot ontploffing kwam, opende burgemeester Piet Bode op vrijdag 18 april 1969 de warenmarkt.

OMA KIP Slechts één van de veertig marktkooplieden is er al die vijftig jaar bij geweest. Dat is de inmiddels 64-jarige Eef Wallet-Middendorp. ,,Ik kwam op 14-jarige leeftijd van de huishoudschool en ging samen met mijn vader Wijnand van Middendorp in 1969 naar de markt in Veenendaal. Dat ging toen nog niet zoals nu met een vrachtwagen met gekoelde verkoopwagen. In die tijd hadden we een busje zonder koeling en op de markt stond een houten marktkraam voor ons klaar. Anno 2019 hebben we ook een veel breder assortiment. Toen hadden we alleen maar kip, kippenpoten, vleugeltjes, levertjes, hartjes en maagjes. Nu meer dan zeventig kip artikelen."

'Oma Kip', zoals de enthousiaste mede-eigenaresse van Poeliersbedrijf Middendorp uit Ede door de kinderen wordt genoemd, werkt nog volop mee. ,,Ik werk nog steeds zo'n zeventig tot tachtig uur per week. Mijn werk is mijn hobby en ik geniet er elke dag van. Als mijn gezondheid het toe laat dan hoop ik nog jaren door te gaan. Ik doe het met veel liefde en plezier en ben blij met mijn klanten! Sommigen kwamen al in de tijd toen ik hier nog met mijn vader stond." Ze geeft aan een moeilijke periode te hebben gehad tijdens de ziekte en het overlijden van haar man Ton Wallet in 2015. ,,Gelukkig kwam mijn dochter Angela toen in de zaak."

MARKTMEESTERS In die vijftig jaar heeft de markt op het Bruïneplein slechts vier marktmeesters gekend. Bij de start was het de heer G. van Viegen en vervolgens kwamen Jaap Budding, Wim Nagel en Ton Smeitink. De marktmeester is altijd het aanspreekpunt geweest voor de marktkooplieden richting de gemeente. Hij zorgt ervoor dat iedereen weet waar men de waren mag uitstallen en bij ongeregeldheden zal hij handelend optreden. In het verleden haalde de marktmeester ook het marktgeld voor de standplaats op.

BLAUWE ZONE De marktkooplieden zijn zeer tevreden over de markt in Zuid en roemen over het grote aantal vaste klanten dat steevast elke vrijdag komt. Marktmeester Ton Smeitink en voorzitter Hans Middelhoven van de stichting Markten Veenendaal hebben nog wel een wens. ,,We willen op vrijdag rond de markt in Zuid graag een blauwe zone. Er is gewoonweg te weinig parkeergelegenheid. De markt wordt druk bezocht en pal ernaast zijn ook nog eens een groot aantal goed lopende winkels."

Middelhoven kondigt aan dat de marktkooplieden het vijftigjarig bestaan niet zomaar voorbij laten gaan. ,,We hadden eerst Moederdag acties, maar wat verder in het jaar zal er een actie voor onze klanten komen. We zullen het in deze krant aankondigen."