• Fair Focus Communicatie
  • Fair Focus Communicatie
  • Fair Focus Communicatie

Veenendaals bedrijf zet kunst in bij TBC-bestrijding

VEENENDAAL Het is komende maandag 15 april World Art Day: werelddag voor de kunst. Het Veenendaalse bedrijf Delft Imaging Systems laat zien dat kunst als middel kan worden ingezet voor een betere wereld. De Veenendaalse onderneming zet zich al jaren in tegen tuberculose en bedacht een slimme oplossing om hun mobiele klinieken in ontwikkelingslanden toegankelijker te maken: dertig lokale kunstenaars beschilderden dertig mobiele klinieken, die in de verste uithoeken van de wereld snel en efficiënt TBC diagnosticeren. Mensen worden gescreend en kunnen indien nodig dezelfde dag met de behandeling starten.

Een kleurig beschilderde medische post die midden in de bush, woestijn of op het platteland mensen screent. Delft Imaging Systems ontwikkelde volledig zelfvoorzienende mobiele klinieken op zonne-energie die gemakkelijk naar afgelegen gebieden rijden. Het beschilderde uiterlijk dat in geen enkel opzicht verwijst naar TBC werkt zeer drempelverlagend. Screenen gebeurt in minder dan één minuut door de combinatie van een digitale röntgenscan met TBC-opsporingssoftware CAD4TB. Een radioloog op locatie is niet nodig, de software geeft door middel van kunstmatige intelligentie direct aan of de longen schoon zijn of dat er mogelijk sprake is van tuberculose. In het laatste geval biedt de GeneXpert GXP laboratoriumtest binnen twee uur uitsluitsel. Zo kunnen 300 mensen per dag worden gescreend, waar ook ter wereld.

TABOE DOORBREKEN Guido Geerts, CEO van Delft Imaging Systems, is trots op deze innovatie in TBC-bestrijding: ,,Er hangt een enorm taboe rondom tuberculose in met name afgelegen gebieden. Mensen willen op geen enkele manier met de ziekte geassocieerd worden, dus bezoeken ze pas een arts als het echt niet meer gaat. Ze lopen daardoor maanden of zelfs jaren met de ziekte rond en besmetten ongemerkt mensen in hun omgeving. Onze mobiele klinieken helpen overal ter wereld met het diagnosticeren van TBC en het doorbreken van het taboe. Zo werken we stap voor stap aan het voor altijd uitroeien van tuberculose. We hebben lokale kunstenaars uitgenodigd ze van kleurrijke kunst te voorzien, zodat het uiterlijk niet afschrikt. Sterker nog, mensen komen er graag naar toe om ze te bewonderen en laten zich dan vaak meteen screenen. Absoluut win – win!"

UITDAGING Tuberculose is een behandelbare ziekte, maar in ontwikkelingslanden verre van een opgelost probleem. ,,TBC raakt jaarlijks 10 miljoen mensen, en resulteert in 4.100 doden per dag wereldwijd. De schaamte om zich te laten testen is groot en dat is een probleem. Wanneer mensen niet getest worden, kunnen zij niet geholpen worden. Een van de grootste uitdagingen in de TBC-bestrijding is het opsporen van mensen die niet weten dat ze geïnfecteerd zijn. Ze kunnen de ziekte overdragen, maar door het taboe rondom TBC laten ze zich niet testen.''

DIAGNOSTICEREN Het is uiterst belangrijk dat mogelijke dragers over drempel geholpen worden: wanneer TBC tijdig wordt gediagnosticeerd, is het meestal binnen zes maanden te genezen. Volgens het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie 2015 blijft ongeveer 67 procent van alle nieuwe TBC-gevallen in Ghana onopgemerkt. Omdat de behaalde behandelingspercentages in Ghana maar liefst 85 procent bedragen, is het versnellen van de detectie van gevallen van mensen van cruciaal belang om TBC te bestrijden en te beëindigen.