• Communicatie-adviseur Nathalie Klopman van ProVoet toont de beschikbare ruimte.

    Aart Aalbers

Van Voedselbank naar Voetenbank

VEENENDAAL Veenendalers, die in het bezit zijn van een Voedselbank pas, kunnen nu terecht bij de pedicures en medisch pedicures van de Voetenbank. De behandeling in het pand van ProVoet aan de Kerkewijk is op afspraak en gratis. Donderdag 29 november opent wethouder Martijn Beek de Voetenbank officieel. Communicatie-adviseur Nathalie Klopman van ProVoet: ,,We staan wel lang voor de spiegel en de voeten die ons overal naar toe moeten brengen, vergeten we te verzorgen. We gaan gerust wekelijks naar de kapper en nooit naar de pedicure. Veelal omdat dit geen zichtbaar resultaat geeft voor de buitenwereld."

Aart Aalbers

ProVoet is de branche-organisatie van 13.000 in Nederland gevestigde pedicures, waaronder medisch pedicures. De organisatie is gevestigd in het monumentale pand aan de Kerkewijk 69, waarin ooit de Teekenschool zat. Sinds enkele jaren maakt ook het voormalige pand van Apotheek Kerkewijk deel uit van het complex, van waaruit dertien medewerkers de pedicures in het land ondersteunen en hun belangen behartigen. Enkele ruimtes in het pand werden tot op heden niet optimaal benut. De pedicures kwamen zelf met het idee iets te doen voor hen die een behandeling bij een pedicure niet kunnen betalen en wel dringend nodig hebben.

Klopman ,,De organisatie ging akkoord en we hebben het idee verder uitgewerkt. We testen het nu uit in Veenendaal. Als het een succes wordt, gaan we ook de omliggende gemeenten aanschrijven. Hierna gaan we de Voetenbankproef evalueren en mogelijk uitrollen over geheel Nederland." Klopman legt uit dat een aantal pedicures beschikbaar is om maandelijks enkele uren, als vrijwilliger, deze service te verrichten. ,,We hebben onlangs bij de Voedselbank in Veenendaal folders neergelegd en voor aanstaande donderdag hebben we al negen aanmeldingen. Een behandeling duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Een enkel geval moeten wij doorsturen naar bijvoorbeeld een podotherapeut."

PIJNVRIJ Voeten zijn erg belangrijk volgens de communicatie adviseur. ,,Voeten gaan 's ochtends het eerste uit bed en gaan er als laatste weer in. We moeten er meer bij stilstaan dat onze voeten erg belangrijk zijn. Op grote evenementen nodigen wij passanten uit om plaats te nemen op de behandelstoel. U gelooft het misschien niet maar zes van de tien mensen moeten wij doorverwijzen naar een pedicure en sommigen zelfs naar een medisch pedicure. Het kan zijn dat men diabetes mellitus, een vaataandoening, een reumatische aandoening of bijvoorbeeld veel eelt op de voeten heeft. Het laatste kan wijzen op verkeerde schoenen waarin de pedicure ook kan adviseren. Met goed verzorgde pijnvrije voeten wordt lopen en bewegen een stuk gemakkelijker en plezieriger."

Er zijn veel vooroordelen over wie een bezoek brengen aan een pedicure. ,,De cliënten van onze pedicures zijn echt niet alleen oudere vrouwen. Onze pedicures en medische pedicures behandelen cliënten van alle leeftijden en ongeveer net zoveel mannen als vrouwen. Bijvoorbeeld mannen met zwaar werk of sporters hebben nog weleens voetklachten."

Dat voeten belangrijk zijn bewijst wel het feit dat ProVoet al meer dan 25 jaar actief is. in 1933 was er al het Nederlandsch Genootschap tot Bevordering der Voetverzorging. In een vitrine met herinneringen ligt nog een item van dit genootschap.

Voor informatie of het maken van een afspraak: www.provoet.nl/voetenbank.