• Bas achter een zit- stawerkplek en Bert van Hardeveld op een deskbike in het Inspiratiehuis.

    Aart Aalbers
  • Cees van Hardeveld in de zestiger jaren voor zijn winkel aan de Hoofdstraat 60.

    Coll. fam. Van Hardeveld

Van Hardeveld 120 jaar in Veenendaal

VEENENDAAL Jacob van Hardeveld begon 120 jaar geleden in de Hoofdstraat met een kunst- en boekhandel. Anno 2018 heeft de vierde generatie aan de Arkeneel 15 een Inspiratiehuis voor Werkplek- en Projectinrichting.

Aart Aalbers

In navolging van zijn ouders begon de 20-jarige Jacob van Hardeveld in 1898 ook een winkel in de Hoofdstraat in Veenendaal. Hij verkocht boeken, schilderijen, aquarellen en etsen. De zaak liep voorspoedig en toen de mogelijkheid zich voordeed aan de overzijde een pand te bouwen, aarzelde hij niet. Het pand werd ontworpen door de bekende Veense architect Bernhard van Kreel. Op 27 april 1909 legde J. van Hardeveld Czn de eerste steen die nog steeds aan de pui van het gemeentelijk monument bevestigd is. In datzelfde jaar trouwde hij met Hendrika de Haas. De zaak breidde uit en ze namen een drukkerij over. De kunsthandel nam af en de boekhandel nam toe. Ze probeerden hun gehele gezin, dat boven de zaak woonde, aan het werk te houden. Dochter Truus werkte tot haar huwelijk in de winkel, zoon Bep runde de drukkerij en Cees beheerde de boekhandel.

FILIALEN In 1935 kwam hun 16-jarige zoon Cees, die op en top boekhandelaar was, in de zaak. Hij trouwde in 1945 met Nel Ooms. Ze gingen boven de zaak wonen en kregen twee zoons en twee dochters. Tijdens de oorlogsjaren stond de handel op een laag pitje maar de drukkerij produceerde veel distributiebonnen. De broers wilden graag werkgelegenheid bieden aan hun zeven kinderen. Ze besloten begin jaren vijftig in Scherpenzeel en in Leersum een filiaal te openen en ook kantoorartikelen aan het assortiment toe te voegen. Het was een gouden greep. Het pand in Veenendaal werd al snel te klein. Besloten werd de drukkerij te verhuizen naar een nieuw pand aan de Nijverheidslaan. Ook werd de moestuin achter de winkel opgeofferd voor meer winkelruimte.

KANTOORVAKHANDEL Bert, de jongste zoon van Cees, kwam in 1974 in de zaak werken en nam deze vervolgens in 1984 over. In dat jaar werden ook de filialen in Leersum en Scherpenzeel afgestoten en ging Job (zoon van Bep) zelfstandig verder met de drukkerij. Bert ging met de winkel een andere koers varen en legde zich meer toe op de kantoorvakhandel. Bert, inmiddels 67: ,,Ik ben bedrijven gaan bezoeken en ons geïntroduceerd als kantoorvakhandel.”

De zaak breidde zich verder uit en mede omdat de Hoofdstraat autoluw werd, is een ingang aan de Tuinstraat gecreëerd. ,,De ontwikkelingen en de veranderingen op kantoor gingen in rap tempo. Eerst verkochten we grote telmachines die bij een vermenigvuldiging een tijdje stonden te stampen en daarna het antwoord printte. Jaren daarna kwam de eerste fax en keken we onze ogen uit dat er zomaar een tekst of foto uit kwam rollen. Zo’n tien jaar geleden stelden inkopers het nog op prijs dat je langs kwam. Steevast vroegen ze aan je of je nog een goede mop wist. Ook dat is voorbij. Zelfs moppen gaan tegenwoordig digitaal.”

VIERDE GENERATIE In het gezin van Bert en Bep diende de vierde generatie zich aan. Zoon Bas kwam in 2009 bij het bedrijf en werd leidinggevende in de nieuwe zaak op bedrijventerrein de Batterijen. Vanaf 2017 heeft het echtpaar Bas en Jantine, als vierde generatie Van Hardeveld, de touwtjes in handen. De zaak heet niet langer Boekhandel en Kantoorvakhandel Jac. van Hardeveld maar Hardeveld Werkplek- & Projectinrichting. De winkel in Hoofdstraat 60 werd na 102 jaar gesloten. Ook de vierde generatie vaart zijn eigen koers.

Bas (35): ,,We hebben ons voor 100 procent toegelegd op werkplek- en projectinrichting zoals meubilair, verlichting, planten, vloeren, behang. Van ontwerp tot realisatie. We geloven in een inspirerende en dynamische werkomgeving." Voor een gevarieerde lichaamshouding zijn de traditionele bureaustoel en het bureau vervangen, vertelt adviseur Bas: ,,In acht van de tien projecten passen we dynamische werk oplossingen zoals zit/sta werkplekken toe." Het bedrijf verkoopt nog steeds kantoorartikelen maar dat gaat via de webshop.

TROTS Terecht apetrots zijn vader en zoon op het feit dat ze sinds 1998 Hofleverancier zijn en ook dat de familie een flink aantal personeelsleden lang in dienst heeft gehad. Het laatste voorbeeld is Dik Druijff. Hij werkt al sinds 1976 bij hen. En nog steeds! Informatie www.bijhardeveld.nl