• BVD Advocaten

Overvallen in supermarkt: geen uitkering

VEENENDAAL In 2012 wordt de winkel van supermarkteigenaar Houtman overvallen door gemaskerde mannen. Houtman hoort geroep in de winkel. De overvallers eisen afgifte van kassalades en sigarettensloffen. Omdat het niet snel genoeg gaat, richten ze hun pistolen op Houtman en omstanders, waaronder enkele kleine kinderen.

Houtman pakt de draad op, verbouwt zijn winkel en opent begin 2017 een tweede in een naburig dorp. Medio 2017 wordt hij prikkelbaarder, slaapt slechter en zijn vrouw vindt dat hij eigenlijk al een tijd een kort lontje heeft. Houtman gaat naar de huisarts die een torenhoge bloeddruk meet en om een lang verhaal kort te maken zit Houtman per 18 september 2017 ziek thuis zonder enige duidelijkheid hoe lang dit zal gaan duren. De huisarts stuurt Houtman door naar een psycholoog. De psycholoog gaat behandelen voor een burn-out. De overval uit 2012 komt aanvankelijk niet echt ter sprake. Houtman wil graag zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar om de een of andere reden lukt dat steeds maar niet.

Houtman meldt zich ziek en krijgt een uitkering vanwege de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) die hij heeft afgesloten als zelfstandig ondernemer. Hij wordt bezocht door een arbeidsdeskundige. Na 6 maanden vraagt de medisch adviseur van de verzekeraar informatie op bij Houtmans huisarts. Tot zijn verbazing wordt de uitkering– "om u de gelegenheid te geven uw werkzaamheden geleidelijk te hervatten" – in 4 maanden stapsgewijs afgebouwd van 100% naar nul. Houtman maakt bezwaar en wil weten of ook informatie is opgevraagd bij de psycholoog. Hij denkt aan een posttraumatische stressstoornis (ptss). Een nader onderzoek door de verzekeraar verandert de zaak voor Houtman echter niet.

Het gebeurt vaak dat ondernemers of zzp'ers tegen onwil van de verzekeraar aanlopen, omdat de klachten niet duidelijk genoeg zijn. Of zoals de polis dat meestal noemt: niet 'object medisch vast te stellen'. Uit de rechtspraak valt niet goed af te leiden welke herkenbare en benoembare ziektebeelden bestaan. Sommige verzekeraars hebben daarom in de polisvoorwaarden concrete aandoening genoemd. De meeste verzekeraars laten dit echter liever in het vage.

Uit dergelijke situaties kunnen we een aantal richtlijnen formuleren. Voor het recht op dekking is belangrijk dat de behandelaars een juiste en eenduidige diagnose noemen. Het geleidelijk afbouwen van de uitkering lijkt vriendelijk, maar is vaak onterecht. Wie geen bezwaar maakt, geeft vaak ten onrechte het recht op uitkering prijs. De uitkomst van een medisch onderzoek is afhankelijk van de informatie die de deskundige ontvangt en de vraagstelling die hem wordt voorgelegd. Zorg dat de deskundige zijn oordeel kan baseren op andere bewijsstukken dan alleen uw eigen verhaal. Als u twijfelt aan de uitkomst van een medisch-specialistische expertise, is het goed om te weten dat u in vaak recht heeft op een herbeoordeling door een onafhankelijke deskundige. Uiteraard valt hier veel meer over te zeggen. Aarzel niet contact met ons op te nemen.

Lees een uitgebreide versie van deze column op onze website: www.bvd-advocaten.nl/overvallen

Harry Blok

Dit artikel wordt u aangeboden door BVD advocaten. Nieuweweg 40-42, 3905 LN Veenendaal. Contact: blok@bvd-advocaten.nl. Info: www.bvd-advocaten.nl. De echtscheidingslijn van BVD advocaten is tot 21.00 uur 's avonds bereikbaar via 0318-531799. Ook afspraken zijn in de avond mogelijk.