• Gea Weersma zet zich in voor blinden, slechtzienden en ouderen.

    Annemei Pika

Oogcafé helpt en informeert

VEENENDAAL Zelf heeft ze nog maar een zicht van drie procent. Maar bij de pakken neer gaan zitten is er voor de Veenendaalse Gea Weersma niet bij. Zij wil juist haar lotgenoten helpen. Daarom nam ze het initiatief voor Oogcafé Veenendaal in de Cultuurfabriek. Om blinden, slechtzienden, mantelzorgers en ouderen verder te helpen organiseert ze op vrijdag 19 oktober een Hulpmiddelenmiddag.

Feike Klomp

Gea Weersma (48) is ondanks haar eigen beperking een opgeruimd mens. Ze gaat uit van kansen in plaats van het benadrukken van beperkingen. ,,Tijdens mijn zwangerschap, jaren geleden, kreeg ik te maken met een oogziekte. Een progressieve oogziekte zo bleek, want ik kan nog maar voor drie procent zien", legt de medewerkster van de gemeente Veenendaal uit. Onder het motto 'je bent meer dan je beperking' startte ze, samen met een vriendin, het Oogcafé.

,,Vaak staat het Oogcafé in het teken van een thema, en is er bijvoorbeeld een spreker. Allemaal met als doel om blinden en slechtzienden, maar ook ouderen, een steun in de rug te geven. Uitgangspunt is om toegankelijkheid te verbeteren en digitale middelen voor deze doelgroep te verbeteren, want daar is nog een hoop in te doen."

EXPERTISE De volgende stap is de Hulpmiddelenmiddag van komende vrijdag. ,,Er zijn voor deze middag vijf verschillende hulpmiddelenleveranciers uitgenodigd. Zij laten vanuit hun expertise zien waar de doelgroep wat aan kan hebben in de dagelijkse praktijk."
Zo demonstreren medewerkers van Slechtziend.nl hulpmiddelen om het lezen makkelijker te maken. Van taststokken, voorleesapparaten, sprekende maatbekers tot seniorentelefoons. Passend Lezen vertelt over de mogelijkheden om gesproken boeken, kranten en tijdschriften te beluisteren. Smart Glasses toont de Oxsight Prism. Een bril om het zicht van mensen met zichtverlies door uiteenlopende aandoeningen, te verbeteren. Solutions Radio demonstreert de webbox 3. Een innovatief hulpmiddel voor mensen met een visuele en/of een leesbeperking, die boeken, kranten, tijdschriften en tevens de ondertiteling van tv-programma's voorleest. Lexima Reinecker Vision is gespecialiseerd in advisering, verkoop en service van opto-elektronische leessystemen voor slechtzienden en blinden. Verder is er informatie over vergoedingsmogelijkheden van zorgverzekeraars.

,,Wij vragen voor deze middag een bijdrage van 2 euro per persoon voor koffie en thee. Het is fijn om te weten op hoeveel bezoekers we kunnen rekenen. Geef je daarom even op via mijn e-mailadres", laat ze nog weten. ,,Directe vrienden, familieleden en mantelzorgers zijn ook welkom. Neem ze daarom gerust mee."

De Hulpmiddelenmiddag wordt gehouden op vrijdag 19 oktober, van 14.00 tot 17.00 uur in de Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 in Veenendaal.

a        [Gea Weersma. T: 06-57664957. E: g.weersma@gmail.com F: oogcafeveenendaal