• ...

Oekraïense kippenvleesproducent MHP opent vestiging in Veenendaal

VEENENDAAL Een van de grootste kippenfokbedrijven ter wereld, Myronivsky Hliboproduct (MHP), opent volgende maand een fabriek in Veenendaal. Het gaat om een uitsnijderij. Het Oekraïense MHP slacht, bevriest en verpakt jaarlijks 332 miljoen kippen. In heel Nederland worden zo'n 574 miljoen kippen per jaar geslacht. MHP werkt in de nieuwe fabriek samenmet vleeshandelsbedrijf Jan Zandbergen.

Momenteel verkeert de faciliteit in een testfase en naar verwachting zal begin juli de productie worden opgestart. De productiefaciliteit heeft een oppervlakte van ongeveer 1.200 m2 en is gevestigd op het terrein van Zandbergen in Veenendaal. MHP heeft circa 3.150.000 euro geïnvesteerd om twee productie- en verpakkingslijnen in Veenendaal te realiseren.

Het bedrijf legt zich in Oekraïne toe op de gehele verticale sector en beschikt over land waar het voedergraan wordt geteeld; eigen stallen waar kippen worden gehouden en eigen transport naar slachterijen en faciliteiten om het kippenvlees te verwerken.

Ongeveer 30 procent wordt geëxporteerd, vooral naar het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen (41 procent van de export, 15 landen), andere landen binnen de CIS regio (30 procent van de export, 8 landen) en de EU (19 procent van de export, 17 landen).

De komst van de mega-fabriek naar Veenendaal wordt vanuit de Nederlandse pluimvee-industrie met argusogen gevolgd. Volgens een artikel in de Volkskrant vrezen Nederlandse kippenboeren dat de aanwezigheid van deze 'idioot grote kippenfabriek' het kwaliteitsimago van de Nederlandse pluimveesector zal verwoesten.

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders reageert:,,Het Landbouw Economisch Instituut meldde mij eerder deze week dat de kostprijs in Oekraïne voor een kilo kip zo'n 40 procent lager ligt dan in Nederland. ". ,,Dat komt door onze hogere lonen, het kwalitatief andere voer, de andere eisen voor de gezondheid van dieren, de andere maatschappelijke en politieke voorkeuren. Wij lopen in Nederland echt voorop. Wij kunnen 70 procent van ons kippenvlees exporteren omdat wij synoniem staan voor voedselveiligheid en dierenwelzijn."

MHP zegt in een verklaring te werken volgens de hoogste Europese kwaliteitstandaarden. Zo heeft het bedrijf onlangs een BRC (British Retail Consortium)-certificering, klassering A, behaald. Het dierenwelzijnsbeleid van MHP voldoet naar eigen zeggen aan de Europese standaarden en regelgeving. MHP ging onlangs een partnerschap met de Gezondheidsdienst voor Dieren. ,,Door de vele contacten met uiteenlopende Nederlandse organisaties die zich betrokken voelen bij de productie van kwaliteitskippenvlees, weet MHP hoe Nederlanders denken over kippenvlees en hoe zij kippenvlees kopen. Met een leergierige houding volgt het de wensen van de markt, en nauwgezet alle vereisten van wet- en regelgeving. De dialoog hierover zet MHP als transparant bedrijf graag voort, vanaf vandaag als deelgenoot van de Nederlandse pluimveesector", meldt het bedrijf vrijdag.