• Joëlle Kelderman

Mogelijk nipte meerderheid voor eerder begin zondagsopening

VEENENDAAL Een nipte meerderheid tekent zich af voor een initiatiefvoorstel van Lokaal Veenendaal om de opening van winkels op zondag te vervroegen van 13.00 naar 12.00 uur. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie. De winkels sluiten dan één uur eerder, 17.00 in plaats van 18.00 uur. Het is nog geen gelopen race en dat mag geen verbazing wekken. Hoewel het alleen het vervroegen van de opening van winkels op twaalf zondagen per jaar betreft, maakten ChristenUnie en SGP nog eens duidelijk dat zij überhaupt tégen openstelling op zondag zijn. Volgende dinsdag neemt de raad een besluit.

Lokaal Veenendaal krijgt met name van ondernemers en bewoners de vraag te willen bewerkstelligen dat de winkels vroeger open gaan. Dat spoort met de opening van supermarkten in omliggende gemeenten. ,,Wij leggen ons oor te luisteren in de samenleving en het zou goed zijn als andere partijen dat ook doen", aldus Kees Lochtenberg. De VVD vindt het ook van belang dat de Stichting Winkelstad akkoord is met een eventuele vervroeging van het aanvangsuur op zondag.

Andere partijen vinden het een simpel voorstel en zijn er vóór. ChristenUnie, SGP en SP willen nu geen wijziging winkeltijdenverordening, maar wachten tot de evaluatie van de koopzondag plaatsvindt. De evaluatie begint najaar 2020 en voorjaar 2021 wordt duidelijk hoe het verder gaat. De SGP stelt dat de koopzondag in Veenendaal ,,geen onverdeeld succes is." Ook wordt gesteld dat het begintijdstip van 13.00 uur gekozen is in verband met de kerkgang. Lokaal Veenendaal zegt daarentegen dat dit element bestudeerd is en dat de kerkgang van een vroeger aanvangstijdstip geen hinder zal ondervinden.