• (Archieffoto).

    Arjenne Niessink

Kijkje in keuken van Veenendaalsbekendste chemische fabriek

VEENENDAAL Abseilen van een steile wand, ontsnappen uit een escaperoom, zelf proefjes doen in een lab; het kan tijdens de open dag van Carbogen Amcis. 

Wonen in de buurt van een chemische fabriek is voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend. Carbogen Amcis realiseert zich dat en doet er naar eigen zeggen alles aan de mensen in de directe omgeving van het bedrijf geen overlast in de vorm van stank of geluid te laten ervaren. Tijdens de open dag die elke twee jaar plaatsvindt, kunnen 'de buren' en iedereen die het ook interessant vindt, een deel van het bedrijf van binnen komen bekijken. 

Tijdens de vorige open dag in 2015 kwamen er maar liefst 1300 mensen een kijkje nemen. Jeroen de Jong van Carbogen Amcis hoopt dat het dit jaar weer zo'n groot succes wordt. ,,Bij alles wat we doen hebben we niet alleen te maken met de hoge kwaliteitseisen die we onszelf stellen, maar ook met onze omgeving. Mede daarom organiseren deze dag. Het is trouwens ook interessant voor iedereen die overweegt een chemische opleiding te doen." 

CARBOGEN AMCIS Een Indiaas concern van enige omvang met een chemiefabriek, midden in een woonwijk in Veenendaal. Dat lijkt een onwaarschijnlijk contrast. De naam is een aantal keer gewijzigd, maar Veenendaal heeft historisch gezien al heel lang een link met wolvet, een van de belangrijkste producten voor Carbogen Amcis. Het bedrijf dat al sinds 1946 bestaat, verkoopt en produceert vitamine D-, cholesterol- en lanoline-aanverwante producten voor onder andere de farmacie, cosmetica en foodsector.

Hoewel het een bijzonder bedrijf met een niet-alledaagse business is, doen ze bij Carbogen Amcis allesbehalve geheimzinnig: ,,Wij willen voor onze medewerkers een professionele, veilige plek zijn met aandacht voor iedereen. Voor onze omwonenden een goede buur. Voor de overheid een partner die verantwoordelijkheid neemt en meedenkt. Daarom stellen we eens in de tijd ons bedrijf open, zodat iedereen kan zien wat hier allemaal gebeurt. Hopelijk wordt het dit jaar weer net zo'n succes als voorgaande jaren", aldus De Jong.

De open dag vindt 6 oktober plaats aan de Nieuweweg 2a in Veenendaal. Het programma duurt van 10.00 tot 16.00. Meer informatie op https://www.facebook.com/carbogen.amcis.nl/,