• De Klassieke Rederij

Gilbertjaar maakt turfvaart naar Antwerpen

VEENENDAAL 'Gilbert van Schoonbeke' steekt 28 juni van wal met het klassieke zeilschip de 'Helena'. Op 5 juli meert de turfvaart aan in Antwerpen en iedereen die met een groep mee wil varen, kan hiervoor tickets bestellen via www.gilbertjaar2019.nl. Met de opbrengst hiervan wordt de bouw van een originele turfaak gefinancierd. Veenendalers die de Jumbo spaaractie winnen of via Gilbert Geeft worden ondersteund kunnen ook een etappe meevaren.

In de tijd van Gilbert werd turf naar Antwerpen vervoerd met de 'samoureus'. In 2019 wordt hiervoor de 'Helena' ingezet. Deze stevenaak is het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Het werd gebouwd in 1875 en is na een uitgebreide restauratie weer volledig in authentieke staat gebracht. En meteen aangepast aan de moderne eisen van passagiers, zowel voor zakelijke gelegenheden als informele evenementen.

Op 22 juni vindt de feestelijke 'Gilbert Regatta' plaats in en om Veenendaal. Vervolgens zet de 'Helena' vanuit Rhenen koers naar Wijk bij Duurstede op 28 juni. Daarna vaart het schip door naar Dordrecht via Vreeswijk en Schoonhoven. Vanuit Dordrecht gaat de turfvaart naar Willemstad, Bruinisse en Yerseke. En van daaruit wordt koers gezet naar Antwerpen, waar de delegatie uit Veenendaal op zaterdag 5 juli wordt verwacht. Het volledige overzicht van alle etappes staat op de website van het Gilbertjaar en op www.deklassiekerederij.nl/turfvaart-veenendaal-antwerpen

ETAPPES Iedere etappe van de reis duurt een dagdeel en groepen kunnen tegen betaling aanmonsteren. ,,Er is ruimte voor 45 personen en tickets zijn te bestellen vanaf 3500 euro per groep'', zegt Gilbertjaar coördinator Roeland Tameling. ,,Voor specifieke wensen (busvervoer van en naar de boot, catering, sprekers enzovoorts) kunnen maatwerkafspraken worden gemaakt. De etappe van Vreeswijk naar Schoonhoven is inmiddels geserveerd en er zijn ook al verschillende opties genomen op specifieke etappes. Dus wie ook mee wil, pas op dat je de boot niet mist!" 

Meer informatie bij Roeland Tameling via info@gilbertjaar2019.nl of tel. 06-17453490.