• Gilbertjaar2019

Gilbert tapt uit zijn eigen vaatje

VEENENDAAL Het maandelijkse Gilbert Café wordt op 18 april voor het eerst echt in een kroeg gehouden. Die donderdagavond presenteren stadsbrouwerij Veenendaal en de stichting Gilbert van Schoonbeke Gilbert tripel bier in brasserie De Plantage. Dit bijzondere bier wordt in twee varianten verkocht: een Antwerpse en een Veense smaak. En het eerste rondje is voor Gilbert van Schoonbeke.

Van de eerste batch van het Gilbert 2019 bier is tweemaal duizend liter gebrouwen. Bij de vorige editie van het maandelijkse Gilbert Café konden bierliefhebbers een blinde test doen tussen een Antwerpse variant met boekweit en een Veenendaalse variant met turfmout. Beide varianten werden goed ontvangen en zijn inmiddels getransporteerd naar Veenendaal. De Gilbert bieren zijn voor het grote publiek beschikbaar vanaf 18 april in diverse horecagelegenheden en slijterijen in Veenendaal. Een overzicht van de deelnemende verkooppunten is te vinden op www.ghoplin.nl/gilbert.

RONDJE Iedereen die mee wil proosten op het nieuwe bier, is welkom op donderdagavond 18 april in Brasserie De Plantage op de Markt 8 in Veenendaal. Het eerste rondje wordt aangeboden door Gilbert. Deze feestelijke versie van het maandelijkse Gilbert Café start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en stipt om 20.19 zal Gilbert van Schoonbeke 'himself' het eerste bier uitdelen aan de aanwezigen. Daarnaast praat coördinator Roeland Tameling iedereen kort bij over de activiteiten die in het Gilbertjaar worden georganiseerd. Deelname is gratis, maar aanmelden via www.gilbertcafe.nl verplicht.

TRIPEL In de tijd van Gilbert van Schoonbeke was er een groot tekort aan schoon drinkwater. Grachten waren vervuild. Bier was in die tijd een veilig vorm van drank, want door het koken van het water werden de bacteriën gedood. Bovendien zorgde het gebruik van hop ervoor, dat het bier rijk was aan vitamine B en langer houdbaar bleef. Het alcoholpercentage lag vaak wel lager dan de bieren die nu op de markt worden gebracht. Met name de tripel is een vrij zware biersoort met een alcoholpercentage tussen 7 en 10 procent waarbij het toevoegen van suiker, honing en kruiden gebruikelijk is. De kleur varieert tussen blond en amber.