• ANP ALEXANDER SCHIPPERS

Drogisterijketen DA failliet; gevolgen voor franchisenemers onduidelijk

VEENENDAAL (ANP) - De Nederlandse Drogisterij Service neemt het failliet verklaarde DA over. De overname gaat wel gepaard met banenverlies bij de drogisterijketen. Dat maakte vakbond FNV dinsdag bekend op basis van een brief aan het personeel. Het is onduidelijk wat dit betekent voor de 266 winkels van de keten, onder meer in Veenendaal.

DA draait bijna geheel op zelfstandige franchisenemers. De surseance van vorige week betrof alleen DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd. Bij het bedrijf werken 212 medewerkers.

Hoewel de koper heeft aangegeven dat er banen behouden blijven bij DA, is het exacte aantal nog onbekend. ,,De komende weken zal duidelijk worden hoeveel er mogen blijven'', zei FNV-bestuurder Frans de Beer.

,,Ook zal de komende tijd duidelijk worden onder welke cao de medewerkers komen te vallen. DA had een eigen cao, die beter was dan die voor andere drogisterijen''.

De bond stelde eerder, in een reactie op het omvallen van de centrale organisatie van DA, dat er woensdag 200 medewerkers op straat komen te staan. FNV doet dan ook een ''klemmend beroep'' op de koper om zoveel mogelijk mensen een nieuwe baan en een toekomst te bieden. Het is vooralsnog onduidelijk of de franchisestructuur overeind blijft.

Het grote probleem bij DA is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse franchisenemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan.

De Nederlandse Drogisterij Service is onderdeel van Holland Pharma, dat op zijn beurt weer behoort tot de Mosadex Groep. Voorzitter Ronald Rodenburg van de Coöperatie DA winkels zei dinsdag tegen de Volkskrant dat de naam DA behouden blijft bij de doorstart.