• Martijn Doornenbal

De Vendel op 11 in Terras Top 100

VEENENDAAL Het terras van De Vendel in Veenendaal staat op de elfde plaats in de Terras Top 100 2017 van Misset Horeca. De lijst werd maandag bekend gemaakt. Op nummer één staat Brasserie Staverden in Staverden.

De Terras Top 100 wordt al sinds 2008 bekendgemaakt door Misset Horeca. Alle terrassen die vrij toegankelijk zijn, minimaal 30 stoelen hebben, waar aan tafel bediend wordt en die in het hoogseizoen minimaal 5 dagen in de week open zijn, mogen mee doen. Dit jaar hebben bijna 400 terrassen zich ingeschreven. In de eerste ronde zijn zij bezocht door mystery visitors. De hoogst scorende 125 gingen door naar ronde twee. De lat daarvoor was hoog, een 8,9 was het minimale cijfer om door te gaan. In ronde 2 kwam de vakjury op bezoek. Zij beoordeelden het terras op veelal dezelfde punten als de mystery visitors, maar dan door de ogen van de professional.

Een terrasbezoek duurt minimaal 40 minuten, verloopt anoniem en er wordt altijd iets gegeten en gedronken. In totaal vullen de juryleden een vragenlijst in van zo'n tien A4'tjes, waarbij onder meer gelet wordt op stopkracht, netheid, meubilair, begroeting, bestelling opnemen, uitstraling van bedrijf, terras en medewerkers, uitserveren, afruimen, afrekenen en nog veel meer. Uiteindelijk zijn er honderd bedrijven over. En de top van de lijst wordt nogmaals bezocht door de hoofdjury. Dit zijn aangekondigde bezoeken van een uur. Hier kan de ondernemer zijn verhaal kwijt en wordt een kijkje voor én achter de schermen genomen. Op basis van deze bezoeken rangschikt de hoofdjury de top van de lijst opnieuw.

De Vendel scoort landelijk de elfte plek. In de provincie Utrecht staat het Veenendaalse terras op plek twee, achter Buitenplaats Slangevegt in Breukelen.