• Goed onderhoud van zonnepanelen kan een verlies tot zo'n 25 procent voorkomen.

    Studio Pothoff concept creatie fotografie

Burenkorting bij Solar Cleaners

Advertorial

REGIO Het voorjaar begint met veel zon en een gevoel voor opruimen. Maar vergeet bij de voorjaarsschoonmaak zeker de zonnepanelen niet. ,,Veel mensen kozen de afgelopen jaren voor het zelf opwekken van energie. Maar wie maximaal rendement uit zijn panelen wil halen, doet er verstandig aan deze eenmaal per jaar door ons te laten reinigen'', vertelt Marjolein Nieuwenhuys, eigenaresse van Solar Cleaners.

Peter Kuijpers

De Veenendaalse onderneemster is drie jaar geleden gestart met haar eigen bedrijf. ,,Het schoonmaken zit in de familie en ik werk sinds mijn studie in het schoonmaakbedrijf van mijn broer. Wat ik merkte is dat veel mensen meegaan in duurzaamheid en ook voor mij speelt dit een steeds belangrijkere rol. Zonnepanelen zijn regelmatig in het nieuws en zowel mensen thuis als bedrijven investeren in deze duurzame energie. Ik was verrast dat er na het plaatsen eigenlijk maar weinig gebeurt in het onderhoud.'' Doordat Nieuwenhuys inmiddels aardig wat kennis over bepaalde schoonmaaktechnieken had opgedaan, startte zij haar bedrijf met een innovatieve milieuvriendelijke reiniging van zonnepanelen.

GESPECIALISEERD Solar Cleaners werkt zonder reinigingsmiddelen, maar met speciale zachte borstels en gedemineraliseerd water. ,,We produceren dit water zelf, volgens een geteste milieuvriendelijke methode. Achter in onze bussen hebben we grote tanks met honderden liters speciaal gefilterd water, zodat we zelfvoorzienend zijn in het reinigen van de zonnepanelen. Bij woningen kunnen we op het dak het onderhoud uitvoeren zonder dat de bewoner thuis hoeft te zijn.'' Solar Cleaners maakt een foto vooraf en achteraf, zodat het effect van een jaarlijkse reiniging goed te zien is. Tevens voert Solar Cleaners gelijktijdig een visuele inspectie uit van de panelen, waarbij eventuele defecten gemeld worden.

RENDEMENT ,,De meeste mensen hebben toch vaak veel geïnvesteerd in het plaatsen van zonnepanelen. Uiteraard wil iedereen een zo hoog mogelijk rendement, voor het milieu of om kosten te sparen. Op zowel horizontale als schuin geplaatste panelen ontstaat vuil dat verwijderd moet worden. Veel mensen denken dat regenwater deze schoonspoelen. Dat is echter niet zo. Met onze professionele reiniging voorkomt u mosvorming op de zonnepanelen. U kunt zich voorstellen dat het rendement dan snel terugloopt. Goed onderhoud kan een verlies tot zo'n 25 procent voorkomen.'' Naast panelen op huizen heeft Solar Cleaners verschillende onderhoudscontracten bij Verenigingen van Eigenaren van appartementencomplexen tot scholen en bedrijven met grote hallen."

Solar Cleaners biedt voor een klein aantal panelen enkele pakketten. ,,En we hebben zelfs een burenkorting, wanneer mensen in de straat samen kiezen voor het onderhoud. Voor grotere projecten en bij meer dan 26 zonnepanelen of verschillende locaties maken we een passende offerte'', besluit Nieuwenhuys.

w        [www.solar-cleaners-nederland.nl