• Enkele van 25 marktkooplieden op de jubilerende markt op het Slot. de Bruïneplein met nestor Eef.

    Aart Aalbers

Ballonvaart cadeau op markt

VEENENDAAL De marktkooplieden op de vrijdagmarkt aan het Slotemaker de Bruïneplein pakken deze en volgende week groots uit. Hun markt in Veenendaal-Zuid bestaat dit jaar vijftig jaar en dat willen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan. Niet minder dan zes klanten krijgen een gratis ballonvaart aangeboden.

Aart Aalbers

Bestuurslid Hans van Beek roept de bezoekers van de markt op om in ieder geval deze maand naar de markt aan het Bruïneplein te komen. ,,Deze week hebben we als marktkooplieden paginagroot geadverteerd in de Veenendaalse Krant. Daarin staat een bon en indien men deze ingevuld in de bus op de markt deponeert, maakt men kans op een gratis ballonvaart. Eind oktober trekken we zes bonnetjes uit de stapel en die klanten mogen mee met de ballon."

Kaasboer Hans van Ko van Hans van Beek is alweer de derde generatie Van Beek die met kaas op de markt op het Bruïneplein staat. ,,Veel marktkooplieden staan hier al tientallen jaren. Dat geeft wel aan dat de markt ook voor ons aantrekkelijk is. We hebben een hele trouwe vaste klantenkring. Mijn opa stond in 1969 hier al op de markt."

Ook het bedrijf van groenteboer André Blom is tevreden met de markt waar zijn vader Cor ruim veertig jaar geleden voor het eerst kwam. ,,Het is een stabiele markt. We hebben enorm veel vaste klanten en ze besteden per klant meer dan in het centrum. Daar is het meer een passantenmarkt."

TOP MARKT Bakker Danny van Bakkerij 't Stoepje vindt de markt op het Bruïneplein ,,Een TOP markt. Veel gezellige klanten en leuke collega's. Het is voor ons gewoon een goede markt die ik niet zou willen verruilen voor een andere markt. We hebben hier ook een gezellige opstelling. Veel beter dan tegenwoordig in het centrum."

NESTOR De nestor van de markt op het Bruïneplein is nog steeds de 64-jarige Eef Wallet- van Middendorp. Vorige week had oma Kip, zoals ze door kinderen wel wordt genoemd, de barbecue meegebracht en vierde haar vijftigjarig jubileum als marktkoopvrouw met haar klanten. ,,Ik stond vijftig jaar op de markt en vijftig jaar in Veenendaal en daarom maakte ik een lekker hapje klaar voor mijn klanten." De nestor waarschuwt wel haar collega's ,,We moeten er wel samen wel voor zorgen dat de markt aantrekkelijk blijft. Er zijn weleens lege gaten en dat moet niet."

COMPLEET Van Beek, van Veenendaler Kaas, weet dat er niet alleen Veenendalers naar de markt in Zuid komen. ,,Er komen hier ook klanten uit Overberg en Renswoude. We zijn ook erg compleet. Kijk maar rond. Je ziet marktkramen met aardappels, groenten, noten, vis, kleding, kledingaccessoires, vlees, brood en kaas. Het is bovendien hier ook een sociaal gebeuren. Velen kennen elkaar en regelmatig zie je dat er hele gesprekken gevoerd worden als men elkaar hier op de markt weer eens ontmoet. En het parkeren is hier gratis."

INFORMATIE Informatie over de markten in Veenendaal, aanbiedingen van de kooplieden en prijswinnaars is te vinden op www.markten-veenendaal.nl