• Arianne Hollander: ,,Als voormalig wethouder moet ik ook gewoon solliciteren."

    Fotostudio 7

Werk van Hollander 'is niet af'

VEENENDAAL Eén vraag blijft overeind. Wanneer je als fractie en bestuur van de VVD zo de loftrompet steekt over wethouder Arianne Hollander (ook VVD), wanneer zij plotseling bekend maakt af te treden, waarom kom je als partij dan met twee kandidaat wethouders voor een nieuwe raadsperiode?

Gerard van Wijk

Vlak voor de paasdagen, één week na de raadsverkiezingen, maakt Hollander via Facebook bekend dat zij ,,ondanks dat mijn werk in Veenendaal niet af is, heb besloten om mijn ontslag in te dienen als wethouder".

DANKBAAR Zij kiest er voor om zich zo snel mogelijk te oriënteren op haar toekomst ,,en dat vraagt tijd". Haar partij heeft haar veel kansen geboden om zich in te zetten voor Veenendaal en daar is zij dankbaar voor. Hollander is raadslid geweest en acht jaar wethouder.

Fractievoorzitter Dylan Lochtenberg blijkt de andere kandidaat wethouder. Hij vindt dat ,,Arianne prachtige resultaten heeft geboekt voor een veiliger en meer bruisend Veenendaal. Ook in de crisis werd er continu gebouwd aan een mooier Veenendaal." Het partijbestuur van de afdeling Zuid-Oost Utrecht betreurt het besluit, maar respecteert uiteraard haar beslissing. Hollander wordt bedankt voor ,,haar geweldige en deskundige inzet".

STERKE VROUW Tot zover alle fraaie woorden. Op Facebook stromen de reacties binnen. ,,We gaan je deskundigheid en grondige dossierkennis missen." Hollander wordt een bestuurder in hart en nieren genoemd, alsmede een kundige en sterke vrouw en een voorbeeld voor menig bestuurder.

Desgevraagd zegt Hollander (51) dat er binnen de VVD twee kandidaten waren voor het wethouderschap. ,,We hebben een goede verkiezingsuitslag gemaakt, er komt een nieuwe periode aan. Ik heb me beraden op mijn positie. Je kunt er wel mee wachten, maar dan gaat het tegen de zomer lopen, gaat iedereen op vakantie, en dat is geen goede periode om te solliciteren. Als voormalig wethouder moet ik ook gewoon solliciteren." Acht jaar wethouderschap, het waren volgens Hollander tropenjaren. Politiek, het blijft een onvoorspelbare bezigheid.

GEEN RUZIE Dylan Lochtenberg laat weten dat er geen ruzie is geweest binnen de partij. ,,Dat is niet aan de orde." Vorige week zijn onder regie van de informateur de onderhandelingen begonnen om te komen tot een werkzame coalitie. Als er meerdere kandidaat wethouders zijn binnen een partij dan wordt met de partners de portefeuilles en personen besproken.

Arianne Hollander, Zwolse van oorsprong, heeft haar laatste werkweek in Veenendaal tot het laatste uur vol gemaakt met officiële handelingen en openingen. Het zou zo maar kunnen dat zij als interim manager op haar vakgebied (ruimtelijke ontwikkeling en beleid) aan de slag gaat bij een gemeente in de Betuwe.