• Foto: Aart Aalbers/BDU

PvdA en CDA verliezen veel ervaring

VEENENDAAL De voortekenen zijn er: na de raadsverkiezingen in maart volgend jaar zal de gemeenteraad voor een groot deel geheel anders van samenstelling zijn. De gehele, twee man sterke, fractie van de PvdA houdt het voor gezien en de fractie van het CDA zal ook ingrijpende veranderingen te zien geven.

Gerard van Wijk

Het heeft soms te maken met leeftijd, iemand die het niet ziet zitten nog eens vier jaar meerdere avondvergaderingen in de week te moeten bijwonen. Maar het komt in veel gevallen omdat het raadswerk niet langer kan worden gecombineerd met gezin en andere privébezigheden.

VEEL ERVARING Bij de PvdA verdwijnt over enkele maanden veel raadservaring. Fractievoorzitter Albert Doelwijt wordt volgend jaar 65 en wil daarom niet het commitment aangaan voor een nieuwe periode van vier jaar. Hij wil wel lijstduwer worden. Puck van Aart werd eind vorig jaar in deze krant tot het beste raadslid gekozen. ,,Het raadswerk ligt hem na aan het hart, maar zijn bedrijf en privésituatie zijn voor hem niet te combineren met de profielschets die er vanuit de PvdA voor raadsleden ligt." Ook Van Aart wordt lijstduwer. De PvdA erkent dat Doelwijt en Van Aart aansprekende resultaten hebben geboekt op het sociale vlak. 

PVDA-LIJST Er wordt nogal wat gevraagd van kandidaten bij de PvdA: behalve visie onder meer ook omgevingsbewustzijn, empatisch vermogen, oordeelsvorming, overtuigingskracht en creativiteit. Woensdag 8 november kunnen de leden de volgorde op de lijst bepalen. De kandidatencommissie heeft Hans van de Braak op nummer één gezet. Hij was tot voor enkele jaren lid van GroenLinks en staat onder andere bekend als waterpoloër en snowboarder. Wanneer hij lijsttrekker wordt kan dat tot problemen leiden die zich al eerder hebben afgespeeld bij de PvdA. Zijn vrouw is namelijk afdelingsvoorzitter en die combinatie wordt als ongewenst beschouwd. Tweede op de lijst staat Moska Hellamand, gepresenteerd als 'aankomend talent´'. Drie is Jan Schoeman, die zich als raadscommissielid al bewezen heeft.

CDA Ook bij het CDA, waar nog geen kandidatenlijst is gepresenteerd, komen nieuwe gezichten. De fractievoorzitter stapte eerder al op omdat hij het raadswerk niet langer kon combineren met zijn andere bezigheden. Zijn opvolger zou na de verkiezingen eveneens afscheid nemen en dan is er ook nog een raadslid dat vanwege zijn leeftijd er zelf de voorkeur aan geeft er een punt achter te zetten. Ook bij deze fractie is er sprake van verjonging, maar verdwijnt in korte tijd veel raadservaring.