• Raad Veenendaal/Twitter

Nieuwe college in Veenendaal geïnstalleerd

VEENENDAAL Het nieuwe Veenendaalse college is vanavond beëdigd en geïnstalleerd. Het bestaat uit Engbert Stroobosscher (ChristenUnie), Dylan Lochtenberg (VVD), Martijn Beek (ProVeenendaal) en Marco Verloop (SGP). Lochtenberg en Beek zijn de nieuwe wethouders, Stroobosscher en Verloop maakten ook deel uit van het vorige college. Tevens werd afscheid genomen van de wethouders Nermina Kundic (D66) en Marieke Overduin (CDA).

D66 en CDA maken geen deel meer uit van het nieuwe college. Kundic (D66) is inmiddels wethouder in Soest en Overduin (CDA) is, evenals voor haar wethouderschap, raadslid. Burgemeester Piet Zoon nam namens de gemeenteraad afscheid van Kundic en Overduin. Hij noemde het wethouderschap een ,,mooie hondenbaan" en sprak over het ,,gecompliceerde bestaan van een wethouder, in een labyrint van uiteenlopende belangen."

UNANIEM Het raadsprogramma werd unaniem aangenomen. Daar ging een debat aan vooraf, dat resulteerde in een elftal amendementen, ingediend door Denk, PvdA en GroenLinks. Acht daarvan werden door de raad unaniem aangenomen nadat het college zich er, met enkele kleine wijzigingen, akkoord mee had verklaard. Het zijn voorstellen die in eerste instantie geen geld kosten, maar wel vragen om een inspanning van het college.

Irritatie was er in de discussie tussen het college en CDA-fractievoorzitter Harold Schonewille. De vraag was of het glas met de totstandkoming van het raadsprogramma half vol dan wel half leeg was. Wethouder Verloop sprak over een ,,praatprogramma op hoofdlijnen" en zei dat het raadsprogramma (nog) niet volledig is.