• Wouter van Dijk

JouwVeenendaal doet mee aan verkiezingen

VEENENDAAL De gemeenteraad van Veenendaal bestaat nu uit elf partijen. Dat kunnen er mogelijk twaalf worden na de raadsverkiezingen van 21 maart volgend jaar. JouwVeenendaal heeft laten weten mee te doen aan de verkiezingen.

Gerard van Wijk

Maandag 18 december wordt in brasserie Slik aan de Tuinstraat het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst gepresenteerd. JouwVeenendaal kan, na Lokaal Veenendaal en ProVeenendaal, de derde lokale partij worden in de raad. De Stichting JouwVeenendaal, in november 2012 ontstaan, is een non-profitorganisatie. Het bestuur bestaat uit jongeren. De doelgroep bestaat met name uit jongeren tussen 18 en 35 jaar. ,,Bestuursleden zijn betrokken bij de samenleving en zetten zich daarom op vrijwillige basis in voor jongeren in Veenendaal", aldus de beginselverklaring van JouwVeenendaal.

TOEKOMST De nieuwe partij wil jongerenparticipatie bevorderen en concreet meer inspraak van de Veenendaalse jongeren in het beleid van de gemeente. Waar kun je dat beter doen dan in de raad, waar het beleid wordt vormgegeven, is de redenering. ,,Jongeren vormen immers een wezenlijk deel van de bevolking en dus denken wij dat het niet meer dan logisch is dat zij invloed kunnen uitoefenen in het bestuur van hun gemeente. Vooral omdat de jeugd de toekomst heeft." JouwVeenendaal wil de belangen van de jongeren zo veel mogelijk behartigen. ,,Luisteren naar wat jongeren in Veenendaal graag willen."

PROVEENENDAAL Inmiddels hebben de meeste partijen hun kandidatenlijsten bekend gemaakt. Afgelopen weekend liet ProVeenendaal weten de lijst gereed te hebben, met achter lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Martijn Beek de huidige fractieleden Nelleke Roelofsen en Adri Janssen. Op de lijst ook voormalig wijkagent in West Henk Heijting, nu in Rhenen werkzaam, en oud-raadslid Ronald van der Weerd, die na zijn afscheid bij de VVD een nieuw politiek thuis heeft gevonden.

Nog twee partijen moeten hun kandidatenlijst presenteren. Gökhan Coban, die halverwege de huidige raadsperiode overstapte van D66 naar Denk en in Veenendaal deze nieuwe partij ging leiden, laat weten dat nog voor de kerst de lijst bekend wordt gemaakt. ,,Een lijst waar iedere Veenendaler zich in kan herkennen, een kandidatenlijst die alle andere lijsten overbodig zal maken."

De laatste partij die de kandidatenlijst zal presenteren is Lokaal Veenendaal. De lijst is volgens raadslid Kees Lochtenberg inmiddels samengesteld, maar de leden moeten nog akkoord gaan. De presentatie staat gepland voor begin volgend jaar. 

Lees alles over de verkiezingen in ons dossier.