• Joëlle Kelderman

Jongeren willen politiek café

VEENENDAAL Jongeren van verschillende politieke partijen in Veenendaal zijn bezig met de organisatie van een politiek café. Dat zegt Jesper Diepeveen, voorzitter van de Jongerenraad. Deze raad is begin dit jaar (her)benoemd, bestaat uit circa vijftien leden en is een adviesorgaan van het college. Diepeveen zelf is lid van de VVD en in deze gelederen is een jeugdcommissie ontstaan. ,,De toekomst ligt in handen van de jongeren. Met die gedachte in het achterhoofd is het bestuur begin dit jaar in gesprek gegaan met de jeugdleden en daaruit is de jeugdcommissie ontstaan."

Volgens Diepeveen wil de jeugdcommissie zoveel mogelijk jongeren enthousiasmeren, voor zijn partij en de politiek in het algemeen. ,,Dit doen we bijvoorbeeld door middel van op facebook geplaatste filmpjes ´Denk mee met de VVD´, waar wij als jeugdcommissie nauw bij betrokken zijn. We vergaderen veelal op wisselende dagen in de avonduren met een drankje en een bitterbal."

Volgend jaar maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen, zodat het najaar een strategische start is voor een politiek café. Dit fenomeen kent Veenendaal niet. Wel organiseert de gemeente meestal een lijsttrekkersdebat vlak voor de verkiezingen en ook het cultureel café biedt met enige regelmaat lokale politici de mogelijkheid zich met elkaar te meten, bijvoorbeeld via een pubquiz.