• Veenendaal ICT Stad Verkiezingen

    Aart Aalbers

'ICT zeer belangrijk voor Veenendaal'

VEENENDAAL  In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezocht de Veenendaalse Krant twee ICT ondernemers, die in Veenendaal wonen en werken. Onderwerp was 'Veenendaal ICT Stad'. Klaas Mollema (45) en Gerrit Valkenburg (37) doen tijdens een dringend beroep op de nieuwe, nog te kiezen gemeenteraad om door te gaan op de ingeslagen weg.

Aart Aalbers

,,Toon een betrouwbare overheid te zijn en blijf investeren in de ICT Campus. De ICT bedrijven zorgen in Veenendaal voor tien procent van de werkgelegenheid. Laat de nieuwe gemeenteraad vooral vol gas blijven geven en deze boodschap ook aan het nieuw te vormen college van b. en w. meegeven."

 

ICT CAMPUS  De ICT bedrijven zijn blij met het feit dat de gemeente Veenendaal ondernemend is. ,,Maar er kan altijd een tandje bij. Laat ze vooral mee blijven doen met de ICT Campus die gehuisvest is bij Vonk 360 in Veenendaal. De ICT Campus is een samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers."

Valkenburg, die eigenaar is van SforSoftware, geeft aan:,,De Campus is iets van de lange adem. De gemeente moet het lef hebben om de samenwerking met tien jaar te verlengen. De Campus levert de ICT onder meer de broodnodige handjes, met de juiste kennis, op die bij hen komen werken."

Met de ICT Campus is jaarlijks veel geld gemoeid. Ook het bedrijfsleven draagt hier een jaarlijks groter wordend aandeel aan bij.

ONDERWIJSMODULES Valkenburg: ,,Er worden kennisevenementen gehouden, stagiaires begeleid en onderwijsmodules ontwikkeld. Zo was er onlangs overleg met ziekenhuizen, huisartsen, en de thuiszorg om te bezien of het leefpatroon bij suikerpatiënten via een app te volgen is. Ook hier zaten wij aan tafel en denken mee."

 

REGEERAKKOORD Valkenburg, die naast ICT ondernemer ook secretaris van ICT Valley is, benadrukt. ,,We staan als FoodValley niet voor niets in het regeerakkoord. Het is zeer belangrijk voor Veenendaal. ICT heeft de toekomst."

Ook doen de twee ICT'ers een dringend beroep op de nieuwe raad om te kijken naar de gedateerde kantorenparken.

Mollema, tevens eigenaar van Hillstar:,,Het aantal panden dat geschikt is voor een ICT bedrijf begint krap te worden. ICT is een nieuwe economie en onze bedrijven vragen om een andere uitstraling. De gemeente moet actief bevorderen om 35/40 jaar oude kantorenparken te vernieuwen. Wij kunnen daar niet meer mee wegkomen." 

Valkenburg:,,Sommige bedrijven groeien zeer snel. De gemeente moet maximale flexibiliteit bieden als een ICT bedrijf wil uitbreiden of naar Veenendaal wil komen."

Mollema reageert: ,,We weten dat ICT bedrijven geliefd zijn en dat veel steden azen om hen binnen te halen. We moeten voorkomen dat deze winstgevende sector vertrekt. Laat de gemeente ze pamperen."

Het duo verwacht in de toekomst een actievere rol van de gemeente. Valkenburg benadrukt: ,,We helpen niet alleen veel Veenendalers aan werk maar gaan ook in het centrum lunchen en veel installatiebedrijven werken voor ons. Dat is allemaal werkgelegenheid." Hij kaart ook de bereikbaarheid aan:,,Niet al ons personeel woont in Veenendaal. Degene die vanaf station Veenendaal-De Klomp naar onze bedrijven komen, kunnen niet fatsoenlijk het bedrijventerrein de Batterijen bereiken. Vanaf het station ligt er niet eens een voetpad langs de weg."

 

5G NETWERK  ,,Veenendaal claimt de titel 'ICT Stad' binnen FoodValley. Laat ze dan ook proberen op te vallen in Nederland", zeggen beide enthousiaste ondernemers in koor. Valkenburg legt het uit:,,Veenendaal moet er naar streven als eerste gemeente in Nederland het 5G netwerk te krijgen. Daar heeft iedereen profijt van. Ook de hulp- en overheidsdiensten kunnen het 5G Netwerk, dat veel sneller is en snel informatie kan doorgeven, goed gebruiken.  Als ICT Stad moeten we dat netwerk gewoonweg als eerste hebben. Dat geeft positieve publiciteit. Het netwerk komt sowieso. Je moet alleen de provider verleiden om als eerste in Veenendaal aan de slag te gaan."

Bekijk in de papieren editie van Veenendaalse Krant wat alle politieke partijen vinden van ICT.