• Remko de Waal

Hertelling van 30.769 stemmen in Veenendaal

VEENENDAAL Volgens verwachting worden woensdag de vorige week bij de raadsverkiezingen uitgebrachte 30.769 stemmen opnieuw geteld. Dat bepaalde de gemeenteraad dinsdagavond na een initiatiefvoorstel van de SGP. Bij de verdeling van de zevende restzetel bleek er één stem verschil tussen de SGP en de PvdA. De zetel is toegekend aan de PvdA. Daarmee verloor de SGP één zetel, van vijf naar vier. De PvdA ging van twee zetels naar één.

Dat kan bij een hertelling veranderen wanneer de PvdA één stem minder krijgt of de SGP vijf stemmen meer door vermeld in het vrijdagmorgen vastgestelde proces verbaal van het centraal stembureau. Fractievoorzitter Dick Both (SGP) stelde dat er in het proces verbaal zestien onverklaarbare zaken worden geregistreerd. ,,Dat het centraal stembureau geen initiatief heeft genomen voor een hertelling, belet de raad niet om het wel te doen."

Het kan zijn dat bij een hertelling ook weer fouten worden gemaakt, het blijft mensenwerk. Dezelfde gevoelens vertolkte fractievoorzitter Albert Doelwijt (PvdA). ,,We moeten als raad wel zwaarwegende argumenten hebben om tot hertelling over te gaan. Veronderstel dat er na hertelling weer, in een andere volgorde, één stem verschil blijft?" Dick Roodbeen (ChristenUnie) vroeg zich af waarom de voorzitter van het centraal stembureau niet meteen vrijdagmorgen geattendeerd heeft op het minieme verschil in stemmen en de optie van een hertelling aangegeven. Coby van den Heuvel (D66) bracht het voordeel van het digitaal stemmen nog eens in de aandacht.

Burgemeester Piet Zoon stelde dat er niet meer of minder zekerheid is dat bij hertelling geen fouten worden gemaakt. ,,Daar is geen honderd procent garantie op te geven." Dezelfde spelregels gelden als bij de eerste telling. Als Zoon als voorzitter van het centraal stembureau had geweten dat het stemmenverschil zo gering was had hij vrijdag anders beslist. Met alleen Denk tegen besloot de raad tot hertelling.