• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Hertellen stemmen voor raad Veenendaal gestart

VEENENDAAL Ambtenaren van de gemeente Veenendaal zijn woensdag rond 07.00 uur gestart met de hertelling van alle 30.769 uitgebrachte stemmen. De gemeenteraad besloot dinsdagavond tot hertelling nadat de fractie van de SGP bij de verdeling van de reststemmen had geconstateerd dat de PvdA slecht een stem meer had dan de SGP.

Nadat vorige week het aantal uitgebrachte stemmen bekend was werd de kiesdeler uitgerekend. Het verdelen van de reststemmen gaat in Veenendaal volgens het systeem van het grootste gemiddelde. Bij het verdelen van de reststemmen kwamen de ChristenUnie, Lokaal Veenendaal, D66, CDA en VVD in aanmerking voor een restzetel. De PvdA bleek stemmen te kort te komen om op eigen kracht een zetel in de gemeenteraad te krijgen maar kwam volgens de berekening in aanmerking voor de laatste restzetel.

EEN STEM Fractieleden van de SGP ontdekten, nadat de zetelverdeling vrijdagmorgen door het Centraal Stembureau was vastgesteld, in de berekeningen dat hun fractie op slechts 1 stem verschil de laatste restzetel mis liep. Gezien het feit dat er in het proces-verbaal sprake was van een verschil van 16 stemmen heeft de SGP bij de gemeenteraad een hertelling aangevraagd. Ook de fractie van de PvdA steunde dit voorstel. Op de eenmansfractie van DENK na werd het SGP voorstel unaniem gesteund.

DUBBELCHECK In de trouwzaal en in de raadszaal zijn 70 ambtenaren de stemmen aan het hertellen. Dit zijn allen personen die zelf geen zitting hebben gehad op een stembureau. Het tellen gaat via het vier ogen systeem hetgeen betekent dat er een dubbelcheck is. Ook alle blanco en ongeldig verklaarde stemmen worden vandaag door onafhankelijke personen alsnog weer bekeken. In de loop van de middag hoopt men de klus geklaard te hebben. Vanavond om 21.00 zal een extra raadsvergadering plaatsvinden en de definitieve uitslag worden bekend gemaakt. Hiertegen is geen bezwaar meer mogelijk.

Bron video: Aart Aalbers