• Rijk van Manen Horlogerie van manen

    Aart Aalbers

'Entree heffen voor centrum kan niet'

VEENENDAAL  ,,De nieuwe gemeenteraad moet zich gaan inzetten voor een centrum met zo weinig mogelijk parkeerkosten, met meer sfeer en beleving en het zo spoedig mogelijk afmaken van het zogenaamde 'winkelrondje' door het centrum", aldus Rijk van Manen, eigenaar van Horlogerie Van Manen. ,,De mensen komen niet naar Veenendaal om oude panden te bekijken want die hebben we gewoonweg niet."

Van Manen geeft aan dat Veenendaal groot is geworden door een divers aanbod van winkels, een goede bereikbaarheid en gratis parkeren. Van Manen: ,,Laten we zoveel mogelijk winkels uit de diverse straten naar het centrum halen om leegstand te bestrijden. Daarna gelijk de vergunning er vanaf halen en laten we zorgen dat de Rondweg-West haar functie behoud."

GRATIS PARKEREN Van Manen is ook groot voorstander van het eerste uur gratis parkeren. Al snapt hij prima dat de gemeente aan regels gebonden is. ,,Als mensen die in het centrum wonen hun boodschappen doen bij de AH in de Ellekoot, dan is er toch iets goed mis? Daar kun je wel gratis vlakbij de winkels komen. Men realiseert zich nog veel te weinig dat het kooppubliek parkeergeld ziet als tol betalen. En daar heeft men gewoon een gloeiende hekel aan. Het is een soort van entree heffen terwijl er niets te zien valt."

Van Manen vindt dat parkeerproblemen niet alleen afgewenteld moeten worden op de winkeliers. ,,Parkeren is een algemeen belang. Natuurlijk ook om te winkelen maar ook om naar de muziekschool, horeca of museum te gaan en om familie in het centrum te bezoeken."

TWIJFELS Over de plannen rond de Pniëlkerk en het Stadsstrand heeft Van Manen ook zijn twijfels. ,,Er worden zomaar tonnen uitgegeven om de Pniëlkerk toonbaarder te maken. Terwijl een kandidaat koper ontbreekt. Breek dat ding af, laat de gevel staan en maak er een appartementencomplex van."  Van Manen duizelt van de miljoenen die genoemd worden rond het Stadsstrand. ,,De gemeenteraad moet zijn gezonde verstand gebruiken. Met het Hollandse weer heb je maar zo'n dertig dagen per jaar profijt van het Stadsstrand. Het kan prima iets kleiner. We kunnen het geld maar één keer uitgeven."