• Ted Walker

'Drie speerpunten van Denk'

VEENENDAAL Veenendaal is één van de veertien gemeenten waar de partij Denk meedoet aan de raadsverkiezingen. In de fractiekamer in het gemeentehuis vertelt lijsttrekker Gökhan Coban over de drie speerpunten in het programma.

Gerard van Wijk

Het moet rechtvaardiger, het moet eerlijker en het moet gelijkwaardiger. ,,Wij willen meer geld voor bestrijding van armoede. Mensen met schulden moeten niet worden uitgeleverd aan incassobureaus. Verder willen wij een ziektekostenverzekering zonder eigen risico. En wij gaan voor daadkrachtige maatregelen tegen discriminatie en racisme."

Coban vindt het wel een mooie symboliek dat we in de Hollandiazaal zitten. Zijn partij wordt namelijk nog wel eens afgeschilderd als een club van in hoofdzaak Turkse Nederlanders.

KANDIDATEN ,,Sommigen willen dat zo doen overkomen, maar dat is niet zo. De partij is weliswaar opgericht door een tweetal met een Turkse achtergrond. Maar kijk naar onze kandidatenlijst in Veenendaal. Ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Er staan Nederlanders op en van oorsprong Marokkanen, Bosniërs, Turken en Afghanen, een heel divers gezelschap. Wij hebben van alle partijen de meeste vrouwen en, op Jouw Veenendaal na, de meeste jongeren op de lijst. Zij zijn actief benaderd.”

Coban trad eind 2016 uit de fractie van D66 vanwege een verschil van inzicht. Enige maanden later maakte hij bekend als raadslid voor Denk door te gaan. ,,Het is dus niet zo dat ik min of meer automatisch van D66 overgestapt ben naar Denk. Toen ik uit de fractie van D66 stapte, was Denk bij mij nog niet in beeld. Ik wil wat betekenen voor Veenendaal en toen ik het programma van Denk las heb ik het besluit genomen van die partij lid te worden.

ACCEPTATIE ,,Met name de wederzijdse acceptatie, in plaats van integratie, spreekt mij aan, dat is voor ons het hoogste doel. Taal, identiteit, religie. Accepteer dat ik moslim ben, gecombineerd met participatie. Meedoen, niet stil in een hoekje gaan zitten, daar gaat het om. Niet iedereen is in deze samenleving gelijkwaardig. Nederland is van ons allemaal, niet alleen van de PVV, Forum voor Democratie of van links.”

Denk wil door Veenendaal worden gezien als een constructieve politieke partij, die een bijdrage wil leveren aan een in meerdere opzichten rechtvaardiger maatschappij. Coban ziet in meerdere opzichten zijn partij aan de linkerkant van het politieke spectrum. Er dient met name veel aandacht te zijn voor de zwakkeren onder ons, niet iedereen heeft een netwerk waar hij of zij op terug kan vallen als dat nodig is. Wat de komende jaren betreft dient er blijvende aandacht te zijn voor discriminatie en racisme.

VOORBEELDFUNCTIE ,,Daar wordt al vele jaren over gesproken, maar in de praktijk is er nog niets veranderd. Je ziet het duidelijk bij sollicitaties, ze hebben liever Mark dan Mohammed. Dat blijft wat ons betreft hoog op de agenda. Een samenleving die discrimineert doet zichzelf ook tekort. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie. We zijn weliswaar op de goede weg, maar hoe hoger je komt in de hiërarchie, hoe witter het wordt en dat niet alleen in Veenendaal. Wij willen als Denk doorpakken, permanente bewustwording.”

De partij krijgt veel meldingen van discriminatie en dan is steevast de vraag of er wel of niet aangifte moet worden gedaan. ,,Die twijfel moet weg.”

Coban is voorstander van het instellen van een racismeregister: publiekelijk aan de schandpaal nagelen, ervoor zorgen dat het gedrag wordt aangepast. Het is volgens hem een misdaad en geen overtreding.

LOKALE ECONOMIE Volgens Denk verdient Veenendaal een hogeschool, ICT of Food gerelateerd. ,,Dat geeft de lokale economie ook een impuls.”

Er dienen afspraken te komen over het aantal stageplaatsen. Beveiliging van moskeeën en moskeebezoekers is geen overbodige luxe omdat ,,Veenendaal immers geen eiland is en elders, laatst nog in Ede, sprake is van bedreigende situaties. We moeten niet wachten tot het misgaat.”

WENSENLIJST Hoog op de wensenlijst staat ook een ontmoetingsplek voor jongeren, gratis Wifi op alle openbare plekken in de stad, meer sociale huurwoningen ('zoveel mogelijk, niet per se 30 procent') en passend werk op niveau, met andere woorden een academisch geschoolde niet de post laten bezorgen. Nog een wens: niet over allochtoon en autochtoon praten, maar over Veenendalers.