• Robbert van Hal en Rien Bouman van CMC

    Aart Aalbers

'Breng Veenendaal aan de man'

VEENENDAAL ,,Is er iemand die 'Veenendaal' verkoopt aan bedrijven van buitenaf? Laat de nieuwe gemeenteraad daar werk van maken." Zo adviseren Rien Bouman en Robbert van Hal, van het in Veenendaal en Ede gevestigde CMC Bedrijfsmakelaars.

Eigenaar Bouman: ,,Veenendaal is bekend van niet kloppende leegstandcijfers en van de mooiste winkelstad in de regio. Is dat nog wel zo?" Wie zorgt er voor dat een ondernemer die interesse heeft ergens een nieuwe winkel te openen juist voor Veenendaal kiest?"

Volgens beide bedrijfsmakelaars heeft Veenendaal een echte ambassadeur nodig die zijn sporen in het bedrijfsleven heeft verdiend. Bouman:,,Bij wijze van spreken een bekendheid waarvan iedereen het leuk vindt dat deze op bezoek komt. Maar die wel kennis van zaken heeft en terdege weet hoe Veenendaal in elkaar steekt." Het duo benadrukt dat de nieuwe gemeenteraad zich ook sterk moet maken voor het behouden van de uitstraling van de huidige bedrijventerreinen. ,,Je bent de bedrijven kwijt voor je het weet." 

Van Hal: ,,Het is niet aantrekkelijk voor nieuwe maar zeker ook voor bestaande bedrijven als ze op een zaterdag naar hun (nieuwe) kantoorruimte komen en er staat een rij buitenlandse vrachtwagens langs de straat met daartussen barbecueënde chauffeurs. De hele omgeving verrommelt."

Waar mogelijk zou de gemeente flexibeler moeten zijn in de toepassing van haar bestemmingsplannen. Bouman: ,,Natuurlijk moet de consument voor kleding naar het centrum maar bijvoorbeeld een bedrijf dat steigerhouten meubelen produceert en verkoopt heeft daar niets te zoeken. Dit zijn, met name door de opkomst van online shopping, zogenoemde 2.0 bedrijven, waarvoor weinig ruimte wordt geboden qua huisvestingsmogelijkheden. Ze hebben vaak een webshop, showroom en afhaalpunt alsmede een grote bedrijfsruimte. Dit wordt vaak gezien als particuliere verkoop, waarvoor geen ruimte is op de bedrijventerreinen. Bouman: ,,Zo'n bedrijf kan vervolgens lastig gehuisvest worden in Veenendaal, en zit dus in de spagaat."