• Peter van Veen

'Zwemonderdeel triatlon vooralsnog gewoon in Surfvijver'

VEENENDAAL De organisatie van de Triathlon Veenendaal heeft er vertrouwen in dat er zaterdag gewoon in de Surfvijver gezwommen kan worden voor de 34e editie van het sportevenement. Maar voor de zekerheid zijn er wel twee alternatieven beschikbaar. In de Surfvijver werd vorige week blauwalg aangetroffen.

,,In de aanloop naar de 34ste Van Dijk Triathlon Veenendaal heeft de organisatie, zoals altijd, de kwaliteit van de Surfvijver nauwlettend in de gaten gehouden. Mede door het slechte zomerweer zag het er de hele tijd goed uit. Het water was van goede kwaliteit. De surfvijver lag er mooi bij", schrijft de organisatie op haar Facebookpagina.

Tot vorige week dus. ,,We zagen dat het water snel troebel werd en hebben Waterschap Vallei en Rijn gevraagd het water te controleren." Met het aantreffen van de blauwalgen tot gevolg. ,,Direct is het draaiboek blauwalg in werking gesteld en heeft de gemeente opdracht gegeven de surfvijver te beregenen (te besproeien). Vorig jaar was dit zeer succesvol. Tevens wordt er door de brandweer Veenendaal vers water in de surfvijver gepompt om de plas door te spoelen.''

,,Wij hebben het vertrouwen dat deze maatregelen helpen om de blauwalg te bestrijden. Maar we nemen geen enkel risico wat betreft de gezondheid van onze deelnemers", schrijft de organisatie. ,,Mochten de maatregelen niet werken, dan hebben we twee alternatieven achter de hand voor het zwemonderdeel: De Grote Pekken en de Grift."