• Ted Walker

'Zestig kilo patat op een zaterdag is niets'

VEENENDAAL Ondanks dat Dicky van Holland afgelopen zaterdagmiddag was vrij geroosterd, kwam de 71-jarige toch even naar het sportcomplex van voetbalclub DOVO. In de keuken een helpende hand bieden is wat zij zonder morren doet. Het is haar terrein en al 31 jaar staat ze met veel liefde de mensen met een knorrende maag te helpen.

Jeroen van der Veer

De inwoonster van Veenendaal ziet op een zaterdagmiddag zo'n driehonderdvijftig broodjes over de toonbank gaan en daarnaast wordt friet ook graag gegeten. Kroketten en frikadellen? In grote hoeveelheden vliegen ze de deur uit.  ,,Op zaterdagavond zie ik altijd hoeveel er is gegeten en soms is dat schrikbarend veel. Zestig kilo patat is niets."

NOOIT MEER WEG De vrijwilliger in hart en nieren zegt het met een glimlach van oor tot oor. Als ze over haar werkzaamheden bij DOVO praat, raakt ze dan ook maar niet uitgesproken. ,,Mijn kinderen voetbalden hier en ik werd gevraagd of ik een paar uurtjes kon helpen. Van het één is het ander gekomen en ben ik er nooit meer weggegaan."

Vanaf de allereerste dag is de keuken haar plekje. Op de maandag, vrijdag én zaterdag is Van Holland er te vinden en het is eigenlijk een soort van levensstijl geworden. ,,Die drie dagen zijn mijn DOVO-momenten. Mijn dochter baalt wel eens dat ik op zaterdag niets leuks met haar kan doen, maar ik kan en wil DOVO niet loslaten."

GEKKENHUIS Op zaterdag staat de in Rhenen geboren Dicky van Holland in de keuken. Haar dag begint om 08.00 uur, al zijn vrijdag al de voorbereiding gedaan. ,,Dan zetten we alles alvast klaar, omdat het zaterdag anders echt gekkenhuis is. Het gaat hierbij dan wel om kleine dingen, maar het scheelt veel op de wedstrijddag."

Of DOVO nou uit of thuis speelt, Dicky is er elke zaterdag tot 14.00 uur. ,,In het verleden bleef ik de hele zaterdag, maar nu ga ik even naar huis om uit te rusten", legt ze uit. ,,Toch kan ik ook op die momenten de keuken niet alleen laten en bel ik nog wel eens of alles goed gaat."

SCHOONMAAKBEURT Rond de klok van half zes zet de 71-jarige in haar auto opnieuw koers naar de vereniging, waar ze alvast een beetje opruimt en de balans opmaakt. ,,We maken dan direct een lijst met eten dat we bij de groothandel moeten bestellen. Als ze daar het nummer zien, weten ze direct dat ik het ben. Vaak is de bestelling in grote lijnen hetzelfde, maar je moet het toch altijd even controleren."

Na een voetbalvrije zondag, is Van Holland vervolgens op maandagochtend om kwart voor zeven weer op de club te vinden. ,,Dan krijgt de keuken een grote schoonmaakbeurt. Deze hoort namelijk schoon te zijn en daar hechten we veel waarde aan."

LEKKER JONG Zolang de gezondheid het nog toelaat, geeft Dicky met alle liefde het patatje of broodje aan de gasten. ,,Het houdt je ook zo lekker jong he", sluit ze met een knipoog af.

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten