• 2016-04-20 16:31:31 HOEI - Wilco Kelderman komt over de finish van de Belgische heuvelklassieker de Waalse Pijl. ANP BAS CZERWINSKI

    Bas Czerwinski/ANP

Wilco Kelderman ten val in proloog

VEENENDAAL (ANP) Diverse renners wisten niet overeind te blijven op het gladde parcours van de korte maar lastige proloog van de Ronde van Romandië. Kopman en Veenendaler Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo viel en verloor kostbare tijd. De schade bij hem valt met enkele schaafwonden mee. Kelderman koerste af op een toptijd en nam risico in de afdaling van de korte klim in het parcours.

,,Het regende hard tijdens zijn rit, waardoor hij viel in de afdaling'', aldus ploegleider Frans Maassen. Kelderman verloor 33 seconden op winnaar Jon Izagirre maar LottoNL-Jumbo heeft de ambities voor het klassement nog niet opgegeven. ,,Het is nog niet gedaan. De meeste topfavorieten reden niet zoveel sneller dan hij'', reageerde Maassen.

De korte tijdrit werd gekenmerkt door een korte klim en een afdaling die door het natte weer extra gevaarlijk was geworden. Izagirre nam in de afdaling alle risico's en dat betaalde zich uit. Na de ritwinst

mocht hij ook de eerste leiderstrui in ontvangst nemen. De Spaanse renner van Movistar was op het parcours van 3,9 kilometer in La Chaux-de-Fonds zes seconden sneller dan Tom Dumoulin, die tweede werd. Dumoulin had geluk dat hij net op tijd binnen was, voor een regenbui. Martijn Keizer was de tweede Nederlander in de top tien. De renner van LottoNL-Jumbo gaf twaalf seconden toe op de winnaar, en finishte als tiende.

De Ronde van Romandië duurt tot en met zondag. Vrijdag staat er nog een tijdrit op het programma.