• Vincent Jannink

Wilco Kelderman doorstaat Franse kasseien

VEENENDAAL Wilco Kelderman is de vierde etappe van de Tour de France, van Seraing naar Cambrai, als 75ste geëindigd. De door de valpartij van zondag aangeslagen Veenendaler kwam 3 minuten en 23 seconden na winnaar en nieuwe gele truidrager Tony Martin over de streep. Beste Nederlander was Robert Gesink, die in een grote groep 3 seconden na Martin finishte.

De Tour de France is vier dagen onderweg en al vier renners hebben de felbegeerde gele trui mogen aantrekken. Tony Martin greep drie keer net naast de eerste plaats in het algemeen klassement, maar sloeg in de kasseienrit naar Cambrai eindelijk toe. De 30-jarige Duitser zorgde daarmee tevens voor een primeur, want hij is de eerste renner die Chris Froome uit het geel weet te rijden.

Rohan Dennis greep zaterdag in Utrecht de eerste gele trui door de tijdrit te winnen. Een dag later nam Fabian Cancellara de leiding over op Neeltje Jans. De Zwitser kwam maandag op de Belgische wegen echter zwaar ten val, waarna Froome op de Muur van Hoei met miniem verschil Martin aftroefde in de strijd om het geel. Een dag later waren de rollen omgedraaid.

Voor de eerste keer sinds 1992 is het geel in de eerste vier dagen al door vier verschillende renners gedragen, zocht databureau Infostrada uit. Toen waren het Miguel Indurain, Alex Zülle, Richard Virenque en Pascal Lino. Die laatste hield het geel vervolgens tien dagen vast.

(ANP)