• Jeroen van der Veer

'Wij deden alles om te winnen'

VEENENDAAL Alles had de generatie van Dick van de Steeg over om duels te winnen en vaak lukte dit ook. De spits heeft topjaren gekend bij GVVV en kijkt dan ook met een grote lach terug op die periode. Toch heerst er nog altijd wel een kleine nasmaak; wat als hij wel inging op het aanbod van Vitesse en wat als er geen ruzie was gekomen met hoofdtrainer Frans Adelaar?

Jeroen van der Veer

Het zijn vragen die onbeantwoord zullen blijven en eigenlijk vindt Van de Steeg het wel goed zo. Al moet 'ie eerlijk bekennen dat hij nog wel eens nadenkt over het aanbod van Vitesse. Als jochie van 17 maakte hij in 1987 zijn debuut in het eerste van GVVV en scoorde toen direct tegen rivaal DOVO. Hierdoor viel de spits op en ook in Arnhem zagen ze het in hem zitten. ,,Maar ik luisterde naar de verkeerde mensen. Ik zou bij GVVV niet meer spelen als ik na dat jaar naar Vitesse ging. Ik was toen 19 en daar gevoelig voor. Ik bleef bij GVVV en zal nooit weten waar ik had kunnen spelen."

RIVAAL Doordat de Veenendaler trouw bleef aan GVVV, kende hij bij die vereniging toptijden. Scoren was zijn handelsmerk, al was hij ook niet vies van een duel. ,,Daar moesten wij het ook van hebben", duidt Van de Steeg. ,,Goed voetbal, maar ook de mouwen opstropen en gaan. Spelers hebben wel eens een braampje in hun noppen geslepen. Wij gingen vroeger heel ver om (persoonlijke) duels te winnen."

Alles wordt gezegd met een grote glimlach, want Van de Steeg blikt graag even terug op de tijd dat hij samenspeelde met enkele markante namen. ,,Ik kwam als broekie bij de selectie. Eigenlijk mocht ik nog bij de junioren voetballen, maar werd door Gert Bals er eerder bijgehaald. Ik zei niets, deed wat gedaan moest worden en luisterde."

Door zijn treffer tegen DOVO maakte hij direct naam en deze werd in de loop der jaren groter. Acht seizoenen en 150 duels speelde Van de Steeg in het eerste, waarbij de wedstrijden tegen DOVO altijd uniek waren. Zo verspeelde GVVV een voorsprong van acht punten in het seizoen 1991 en moest het twee beslissingsduels tegen de buren spelen. ,,Dat was een hoogte-, maar ook een dieptepunt. De sportparken waren propvol en thuis speelden wij 1-1 door een doelpunt van mij. Helaas werd het bij hun 2-1, waardoor we de titel misliepen."

VRIENDEN Na een ruzie met Frans Adelaar vertrok Van de Steeg naar De Merino's, maar keerde hij later toch terug naar de club waar hij als 7-jarige begon. ,,Ik was mondig en Adelaar beginnend trainer. Dat botste. Twee jaar na onze breuk kwamen we elkaar weer tegen en zeiden we beiden sorry. Dat, en het mislopen van een transfer naar Vitesse, zijn de enige minpuntjes aan mijn tijd bij GVVV."

Voetbalvrienden hield Van de Steeg ook over aan zijn loopbaan en nog altijd heeft hij veel contact met zijn medespelers van toen. ,,Laatst hebben wij ons 70-jarig jubileumfeest gevierd en speelden we een wedstrijd met de helden van toen. Heerlijk was dat. Ik heb toen echt genoten."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.