• Dylan Groenewegen schreef Veenendaal-Veenendaal al drie keer op zijn naam, in 2015, 2016 en vorig jaar.

    Ted Walker

Wielerkoers knoopt de losse eindjes aan elkaar

VEENENDAAL De puzzel is gelegd en wat betreft koersdirecteur Job van Schuppen kan Veenendaal – Veenendaal beginnen. Er moeten dan nog wel wat losse eindjes aan elkaar geknoopt worden, maar op woensdag 21 augustus rijden er weer tientallen renners door de straten van de gemeente en zijn er meer doorkomsten dan ooit.

Jeroen van der Veer

De koers zorgt elk jaar weer voor hoofdbrekers en dat was voor de komende editie niet anders. Door het wegvallen van één van de hoofdsponsoren was er een gat ontstaan en deze is op een vakkundige manier gedicht. Nieuwe sponsoren werden benaderd en het parcours is aangepast. Met een aangepaste begroting moest de organisatie aan de slag en nu, een week voor de start, lijken alle puzzelstukjes op de juiste plek te zijn gevallen.

MEER RONDJES Veenendaal-Veenendaal wordt sinds 1985 verreden en kent enkele grote winnaars. Joop Zoetemelk is de bekendste, maar ook Dylan Groenewegen, Yves Lampaert, Elia Viviani en Theo Bos hebben de wielerklassieker op hun naam staan.

Zij fietsten dit echter op een ander parcours dan dat op 21 augustus. Er zullen nu meer rondjes gereden worden in de buurt van Veenendaal, waardoor de organisatie geld bespaart op afzettingen, verkeersregelaars en (politie)begeleiding. Dit alles heeft voor de liefhebber wel een groot pluspunt: ,,Er worden meer kilometers in Veenendaal gereden, waardoor de aanwezigen vaker de renners kunnen zien."

GEEN LIVE-UITZENDING De koers begint in Veenendaal en gaat vervolgens richting Ede en Wageningen. Via daar gaan de renners naar Leersum om vervolgens rondes van zo'n dertig kilometer in Veenendaal en Rhenen te rijden. ,,We gaan niet meer naar de Posbank, maar de renners zullen hun kuiten ook wel voelen bij Paardenveld en de Grebbeweg", aldus de koersdirecteur.

Belangstellenden voor de koers moeten echter wel naar de route komen om er iets van te kunnen zien. Doordat er simpelweg geen budget voor was, is voor het eerst sinds langere tijd geen live televisie-uitzending tijdens Veenendaal - Veenendaal. ,,Een gemiste kans", denkt Van Schuppen. ,,Maar als er geen geld voor is, houdt het op. Een uitzending kost een hoop geld en wij hadden het graag gehad."

NIEUWE DATUM Opnieuw gaat het over de centen en dat is een jaarlijks terugkerend probleem. ,,Om gek van te worden. Het evenement staat al jaren als een huis. Waarom staan ondernemers niet op? Hierdoor kunnen wij nooit bouwen aan een toekomst en zijn we gedwongen een kortetermijnvisie te hebben."

Desondanks heeft de organisatie het weer voor elkaar gekregen en starten straks veel renners in Veenendaal. ,,Welke dat zullen zijn, zal op het laatste moment bekend worden. Het wielerprogramma zit overvol en daarom kijken we ook ieder jaar of we niet naar een andere datum moeten. Maar dat is zorg voor later. We kijken nu eerst naar de editie van 2019 uit en verwachten wederom een mooie koers. Misschien wel opnieuw met een prachtige eindsprint."