• Zakaria Dempster wint de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal

    Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Veenendaal-Veenendaal krijgt Australische winnaar

VEENENDAAL Lang werd gehoopt op een Veenendaalse winnaar bij Veenendaal-Veenendaal, maar Martijn Budding werd in de sprint verslagen door Zakaria Dempster. De Australiër won op de Kerkewijk overtuigend en schreef daardoor de wielerklassieker op zijn naam.

Jeroen van der Veer

Voor het eerst sinds tijden was er bij de klassieker geen massasprint. Dit had mede te maken met een sterk gewijzigde koers, waarbij er veel doorkomsten waren. Na de start om 12.30 uur probeerden al snel diverse renners een kopgroep te vormen, maar deze ontsnappingspogingen haalden het niet.

Uiteindelijk kwamen toch dertien renners los van het peloton en daarbij zat ook Veenendaler Martijn Budding. De 'local hero' had samen met de twaalf anderen op het hoogtepunt een voorsprong van drie en een halve minuut. Veertig kilometer voor de finish liep deze echter sterk terug en leek het peloton weer aansluiting te vinden.

NET GEEN BUDDING Leek, want de wielrenners in de kopgroep verzaakten nooit. Dempster, Van der Lijke en Budding hadden nog energie over en gaven tien kilometer voor de finish nog extra gas. Hierdoor maakten de massaal aanwezigen toeschouwers zich op voor een Veenendaals feestje, maar dit kwam er helaas niet.

De Australische Dempster bleek in de sprint beter van Martijn Budding. ,,Hij was gewoon sneller", bekende de Veenendaalse renner direct na afloop. ,,Het parcours was zwaar. Toen er een renner uit mijn team erbij kwam in de kopgroep, gaf mij dat wat meer rust. Of ik de winnaar kon? Nee, maar op de sprint was hij beter."

De buitenlandse winnaar was logischerwijs in zijn nopjes met de overwinning. Hij volgt Dylan Groenewegen daarmee op. ,,Ik wilde deze koers gewoon echt zo graag winnen", aldus Dempster, die bij de eerste en laatste ontsnapping zat.

* Later in de krant en online meer over de 34ste editie van Veenendaal-Veenendaal, met daarbij meer duidelijkheid over de toekomst van de koers.