• Peter van Veen

Wethouder geniet van Triatlon Veenendaal (video)

VEENENDAAL Puur genieten, zo omschrijft wethouder Frits Beckerman de triatlon van Veenendaal. Hoewel hij zelf eigenlijk een individuele sporter is en liever op zijn mountainbike stapt dan dat hij rondjes over het asfalt rijdt, heeft hij grote bewondering voor alle sporters die de uitdaging wel durven aan te gaan. Én hij waardeert de organisatie van dit unieke evenement. „Want", zoals wethouder Beckerman stelt, „Veenendaal heeft het goed voor elkaar qua sport. Daar mogen we best trots op zijn."

En trots is Beckerman zeker. Niet alleen als portefeuillehouder sport maar ook als inwoner van Veenendaal. De triatlon van Veenendaal is één van de oudste triatlons van Nederland en Beckerman heeft dit evenement door de jaren heen zien groeien en professionaliseren. Eerst als vrijwilliger langs de lijn en nu als wethouder bij de finish. Onder de indruk is hij het meest van de enorme organisatie van dit evenement. „Prachtig om te zien hoeveel mensen en vrijwilligers dit met volle inzet en enthousiasme voor elkaar weten te krijgen. Het is niet voor niets dat een triatlon als deze al zo lang meegaat."

Sport verbindt en triatlon Veenendaal wil daar een voorbeeld in zijn middels bedrijventrio's en de scholierentriatlon. De wens van het bestuur van Triathlon Veenendaal is om in de toekomst internationaler te worden. Volgens wethouder Beckerman staat de plaatselijke politiek ook achter dat plan. „Binnen de gemeente wordt hard gewerkt om sportclubs en verenigingen op allerlei vlakken te ondersteunen. Zo ook op groei en internationaal succes."

Op de vraag of de triatlon van Veenendaal in de toekomst in het centrum finisht, reageert Beckerman positief. Zo heeft hij weleens nagedacht over het plan het loopparcours dwars door winkelcentrum Corridor te laten gaan. „Maar", zo onderstreept Beckerman serieus, „ludieke plannen mogen uiteraard nooit ten koste gaan van de wedstrijd zelf. Eén van de sterke punten van de triatlon op dit moment is het snelle parcours. Het zou zonde zijn om dat te laten schieten omdat we zo nodig een finish in het centrum willen."

Volgens Beckerman zit het met de bekendheid van de triatlon in Veenendaal wel snor. Hij stelt dat het evenement als het 'sporthart' van Nederland wordt gezien. Een begrip dat ook door Veenendaalse bedrijven wordt onderschreven. „En dat is mooi", benadrukt Beckerman, „want zonder sponsoren geen evenement. Helemaal als die bedrijven soms niet alleen als sponsor een steentje bijdragen, maar ook gewoon zelf met de wedstrijd meedoen. Dan zie je wat zo'n evenement betekent."

Het mooiste triatlonmoment van Beckerman zelf? Toen hij vorig jaar Jorik van Egdom in zijn eigen woonplaats Nederlands Kampioen mocht zien worden. Een Veenendaler gehuldigd in Veenendaal. „Dat is toch puur genieten!" De 34e triatlon van Veenendaal is dit jaar op 27 augustus. Meer informatie op de website.