• Jeroen van der Veer

Westerhout al jaren DOVO-speaker

VEENENDAAL Waar een clubgezicht normaal gesproken op de achtergrond staat, is dit bij Erik Westerhout niet het geval. Verscholen in zijn hokje op de tribune is hij al tientallen jaren dé stem die de toeschouwers bij een thuiswedstrijd van DOVO voorziet van de nodige informatie.

Jeroen van der Veer

De 57-jarige DOVO-fan begon in de C2 met voetballen bij de rooien uit Veenendaal. Zijn knie gooide vervolgens roet in het eten en noodgedwongen moest Westerhout in de A2 stoppen met voetballen. ,,Waar mijn vrienden bleven voetballen, ging ik in een andere rol de club vertegenwoordigen", blikt de inwoner van Veenendaal terug op zijn jeugd.

TYPEMACHINE Een jaar of 17 was Westerhout toen 'ie het programmaboekje vol begon te schrijven over het eerste elftal van de club. Niet zoals nu achter zijn laptop, maar nog ouderwets op een typemachine. ,,De inkt vloog je dan om de oren. Kan je je nu toch bijna niet meer voorstellen hé."

Tot op de dag van vandaag wordt de voorbeschouwing nog altijd door de DOVO-liefhebber geschreven, maar kennen mensen bij de club hem vooral door zijn stem. ,,Toen er jaren geleden bij een jeugdtoernooi de omroeper ziek was, raakte men in paniek. Toen zei ik brutaal dat ik het wel wilde doen en daar zat ik dan als broekie. Achter de microfoon en zonder ervaring."

Inmiddels is die ervaring er meer dan genoeg. Zo is Westerhout al ruim dertig jaar de vaste stem op Sportpark Panhuis en kan hij er maar geen genoeg van krijgen. ,,Ik doe het graag en daarnaast ben ik er toch elke thuiswedstrijd. Natuurlijk zit ik wel met een andere beleving naar de wedstrijd te kijken, maar dit maakt het niet minder mooi. Het is mooi om op deze manier je club te kunnen helpen."

PROFESSIONALITEIT Als speaker werden al diverse mooie momenten meegemaakt. Zo kwam Ajax in de jaren '80 op bezoek en mocht Westerhout namen zoals Frank Rijkaard, Marc Overmans en John Bosman opnoemen. Oer-Hollandse namen, die makkelijk uit te spreken waren. ,,Tegenwoordig kom je de meest ingewikkelde namen tegen. Dan ga ik voor de wedstrijd altijd even informeren hoe je het uitspreekt. Stukje professionaliteit, vind ik."

RUGNUMMERS Op de website verzorgt Westerhout ook de voorbeschouwingen op wedstrijden van 'zijn' clubje en dat doet hij met veel plezier. ,,Ik vind het leuk om te schrijven. Of ik schijf als supporter? Nee, dat doe ik niet. Soms ben ik ook echt wel kritisch. Daarbij moet men wel weten dat kritisch iets anders is dan negatief. Dit seizoen is dat gelukkig niet vaak nodig, want we draaien goed."

Gelukkig maar, want als geen ander hoopt hij dat DOVO promoveert naar de derde divisie. Al is het alleen al voor zichzelf. ,,Gebeurt dat, dan is er een vierde official bij de wedstrijden aanwezig. Hij laat met zo'n bord aan het publiek zien wie er gewisseld wordt. Dat maakt het voor mij ook een stukje makkelijker."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten