• Triathlon.org / ITU
  • Delly Carr / ITU Media
  • Delly Carr / ITU Media
  • Delly Carr / ITU Media
  • Triathlon.org / ITU
  • Triathlon.org / ITU

Wereldtitel triatlon Jorik van Egdom bij beloften (update)

VEENENDAAL (ANP) Triatleet Jorik van Egdom heeft donderdag (plaatselijke tijd) in het Mexicaanse Cozumel de wereldtitel veroverd op de olympische afstand bij de beloften. De 21-jarige Veenendaler won de wedstrijd in een tijd van 1.52.39, hij had aan de finish 21 seconden voorsprong op de Braziliaan Manoel Messias, de winnaar van het zilver. Brons ging naar de Hongaar Bence Bicsak.

Het is de kroon op een superseizoen voor Van Egdom, die dit jaar ook al de Europese titel veroverde bij de elite op de duatlon en op deze discipline tevens wereldkampioen werd bij de atleten onder 23 jaar.

De wedstrijd begon anderhalf uur later dan gepland. De organisatie besloot vanwege de extreme hitte in Mexico de start uit te stellen om de triatleten in iets mildere omstandigheden te laten sporten.

Van Egdom kwam als een van de laatsten uit het water na de 1500 meter zwemmen, maar wist bij de 40 kilometer fietsen aan te sluiten in het peloton. In de laatste fietsronde ontsnapte Van Egdom samen met twee Japanners en een Zwitser en liep veertig seconden uit. Op de afsluitende 10 kilometer hardlopen maakte de Nederlander het verschil; hij liep resoluut weg van zijn medevluchters.

,,Het is nu of nooit, dacht ik bij het hardlopen. Het was zo heet, ik raakte oververhit, maar ik ben alles blijven geven'', zei de eerste Nederlandse wereldkampioen op de olympische afstand.