• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Waterpolo-team legt in Veenendaal hand op EK-ticket

VEENENDAAL Het Nederlandse waterpoloteam heeft zaterdagmiddag in het Valleibad afgerekend met Litouwen en daardoor is het al zo goed als zeker geplaatst voor het Europees Kampioenschap. Het team speelde in Veenendaal het EK-kwalificatieduel onder toeziend oog van 550 toeschouwers en mede door de hulp van Sportservice Veenendaal liet gastheer VZC zich van zijn beste kant zien. Mede door de heerlijke sfeer in het bad wonnen de Oranjeleeuwen met 28-7. 

Jeroen van der Veer

Het klonk wat onwennig, maar daardoor niet minder mooi; het Wilhelmus tijdens een interland in Veenendaal. De organisatie wist de grote wedstrijd naar de gemeente te halen en veel nieuwsgierigen kwamen op het evenement af. Ondanks dat Litouwen geen grote jongen is, nam Nederland het duel uiterst serieus. Een ticket voor het EK lag voor het oprapen en na zaterdagmiddag kan geconcludeerd worden dat deze in Veenendaal is opgepakt. Door de 28-7 winst kan het in de return op 3 maart niet meer misgaan. ,,Dat gaat ook niet gebeuren."

FULLTIME Dat zegt assistent-bondscoach Harry van der Meer. Voor hem betekende de interland een terugkeer in het de gemeente waar hij enkele jaren zelf actief was. Nog altijd zit VZC bij hem in het hart en verliest de Veenendaler zijn jeugdliefde ook niet uit het oog. ,,Het is hier alleen wel even wat anders dan toen ik er speelde", sprak hij na afloop. ,,Daardoor niet minder mooi. Het is altijd fijn om hier te zijn."

Van der Meer is actief als jeugdtrainer bij de Nederlandse bond en sinds kort ook assistent van het grote Oranje. Een mooie, maar drukke functie. ,,Het is mijn fulltime baan."

FYSIEK Blij was hij ook met de overwinning op Litouwen. Ondanks dat het een a-b-c'tje leek, moesten de mannen het toch maar wel even doen. ,,In het begin waren wij rommelig", blikt Van der Meer terug. ,,Daarna kwamen wij in ons ritme en zie je dat het heel hard gaat."

Onder toeziend oog van VZC Heren 1 liet Nederland soms oogstrelende aanvallen zien en was vooral Jesse Koopman met zeven treffers flink op dreef. De productie stopte echter bij de 28 treffers, terwijl een veel grotere eindstand ook tot de mogelijkheden behoorde. ,,Dit was een fysiek trainingspartijtje", aldus Van der Meer. ,,We speelden vol pressie en daar konden zij niet mee omgaan."

VZC Na afloop was het handjes schudden voor de Veenendaalse assistent-bondscoach, over wie de laatste tijd steeds vaker werd gezegd dat hij zich weer met VZC gaat 'bemoeien'. Deze geruchten verwijst hij naar de prullenbak. ,,Dat gaat momenteel niet. Ik ben in dienst van de bond en daar erg druk mee. Ik heb een contract tot 2020 en focus mij daarop. Met de jeugd moeten wij ons kwalificeren voor grote toernooien en met Oranje gaan we naar het EK. Desondanks volg ik VZC nog wel. De club doet het goed, maar ik hoop dat ze met de jeugd gaan bouwen. De talenten moeten zich op jongere leeftijd nog beter ontwikkelen en dan doorstoten."