• Ted Walker

'VZC voelt als een familie'

VEENENDAAL Op papier is Erik van de Weerd jeugdcoördinator bij VZC E&P, maar hij houdt diverse ballen hoog. Het manusje van alles wordt hij dan ook terecht genoemd. Wil je iets van de club weten, dan is daar Van de Weerd die het juiste antwoord heeft. Het is een vrijwilliger pur sang en is verbonden aan de familie die VZC E&P heet.

Jeroen van der Veer

De 47-jarige Veenendaler kreeg op 6-jarige leeftijd liefde voor het water, die ontstond tijdens het zwemmen. Van de Weerd was te jong om te voetballen en daarom dook hij het bad in. ,,Vanaf 1975 loop ik hier rond", denkt Van de Weerd terug aan hoe het ooit begon. ,,Ik won prijzen met zwemmen, maar toch besloot ik op mijn 15de voor waterpolo te kiezen."

HOOG NIVEAU Zwemmen kon hij als de beste en daarom mocht hij bij het begin van de wedstrijd altijd de bal halen. ,,Dan hadden we die direct en werd ik gewisseld. Mijn taak zat er op", lacht hij. ,,Nee, zonder dollen. Het ging best goed. Heb op hoog niveau mogen spelen en meerdere jaren in het eerste team mijn doelpuntjes gemaakt."

Daarbij rolde hij langzaam het vrijwilligerswereldje in. ,,Je bent altijd al bezig met en voor de club, maar in 2008 is mij gevraagd of ik samen met mijn vrouw de organisatie rondom het clubblad wilde oppakken."

Zijn kinderen Marit en Luc gingen ook op waterpolo en daardoor was Van de Weerd nog vaker op de club te vinden. Hij kreeg inzicht in de gang van zaken en daarbij zag hij tot zijn schrik dat er geen jeugdplan lag. ,,Zonder te vragen heb ik mijzelf benoemd tot jeugdcoördinator. Ik had veel ontvangen van de club en wilde iets teruggeven."

TROTS Samen met Otto van Noort en Marco Kunz is hij de grondlegger van het huidige jeugdtraject en momenteel wordt de vereniging landelijk geroemd om zijn talenten. Er is goed werk verricht en daar is het trio trots op. Toch is er nog zoveel meer wat de Veenendaler voor de club doet: ,,Ik geef nog training, zit in de sponsorcommissie, organiseer oefeninterlands, zorg voor afstemmingen binnen de vereniging, maar regel ook nog speakers voor de thuiswedstrijd van heren 1. Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Veel, dat klopt. Maar VZC voelt als een familie en voor je familie heb je alles over."

Aankomend seizoen moeten de vruchten geplukt worden van acht jaar hard werken. De eerste talenten voor wie het plan is geschreven, liggen nu bij het eerste in het bad. ,,Het wordt spannend", bekent Van de Weerd. ,,De bodem is gelegd en ze moeten nu echt dat pad gaan bewandelen. Dat is het mooie; wat goed is komt snel en mag hier ook snel komen."

GEWELDIG Mocht het eerste team naar het hoogste niveau promoveren, is de taak van Van de Weerd nog niet voltooid. Vrijwel elke dag is hij in het zwembad en dat zal nog lang zo zijn. ,,De aanwas van onder moet worden aangevuld. Onze jeugd is nu goed, maar dat moet zo blijven. Daarom gaan we nu meer aan promotie doen, want waterpolo is geweldig. Het is een zware sport, maar je leert ontzettend veel. Sportief gezien, maar ook sociaal. Het is echt één warme familie."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten