• Facebookpagina: Team Veenendaal

VZC haalt 26 medailles op NJJK

VEENENDAAL Het klinkt vaak vrij logisch dat zwemvereniging VZC prijzen mee naar Veenendaal neemt als ze op een kampioenschap zijn geweest, maar eigenlijk is dat het niet. Dat beseft Harry Delno diep van binnen ook. De trainer is flink wat uur vrijwillig bezig om de talenten naar een hoger niveau te krijgen en dat werpt zijn vruchten af. Zo won VZC afgelopen weekend op het Nederlands junioren en jeugd kampioenschap maar liefst 26 medailles. 

Jeroen van der Veer

De lijst met prijswinnaars is groot en dat is alleszeggend over het niveau van VZC. Waar Veenendaal misschien in Nederland niet bekend staat als grote plaats, timmert het als zwemstad steeds harder aan de weg. Dit komt door de talenten, maar ook zeker door Delno. De zwemtrainer en -coach steekt enorm veel tijd in zijn talenten en dit doet hij al voor het zesde seizoen. Elke ochtend staat hij rond een uurtje of vijf op om de pupillen het water in te sturen en ze te begeleiden. ,,Natuurlijk sta ik wel eens met tegenzin op, maar als je die gasten dan bezig ziet. Tja, daar doe je het voor. Als ik bij het zwembad aan kom, staan er 25 sporters. Dat is toch geweldig?"

FEMKE SPIERING Op het afgelopen kampioenschap voor junioren liet Veenendaal opnieuw van zich horen. Al die trainingsuren betaalde zich uit in flink wat medailles. Hierbij sprong vooral de 15-jarige Femke Spiering in het oog. Zo won ze goud op de 200 meter vlinderslag en door de tijd van 2.15.02 behaalde ze daarmee ook een kampioenschapsrecord. ,,Ik wil er niet te veel druk op leggen, maar zij kan de nieuwe Ranomi Kromowidjojo worden."

Daarnaast won Spiering ook zilver op 200 meter wisselslag, brons op 100 meter, 200 meter en 400 meter vrijeslag, 400 meter wisselslag en 100 meter vlinderslag. ,,Zij is echt een enorm talent en er zit nog veel rek in. Van haar gaat Nederland nog wel het één en ander horen."

STIJGENDE LIJN Naast het vrouwelijke zwemtalent vielen ook de prestaties van Sten Postma op. Met één keer goud en twee keer zilver kon ook hij tevreden zijn over zijn prestaties. Thom Delno (brons), Lars Verhalle (twee keer brons), Vincent Crooijmans (zilver) en Sander Crooijmans (brons) behoren ook tot de talenten van VZC en waren ook succesvol.

Bij de meisjes waren het Bridget Vermeer (12jr), Aniek van de Weerd (13jr), Kirsten Verhalle (13jr),  Kelly Patricia (13jr), Gaia Sterre Mirotti (14jr), Josse Bergman (14jr) en Lotus van Geemen (15jr) die de prijzen wisten te pakken. ,,Maar", benadrukt Delno. ,,Ook de sporters die naast een medaille grepen hebben het goed gedaan. Het gaat om de ontwikkeling en de stijgende lijn. Daarin doet iedereen het goed."

TOEKOMST Alles wordt door Delno met een grote glimlach verteld en de passie straalt er van af. Hij is dan ook maar wat trots op wat in Veenendaal gebeurt. ,,We zijn amateuristisch professioneel", zegt hij bijna filosofisch. ,,Veel van onze zwemmers kunnen nog stappen zetten en zijn nog lang niet aan hun top. We hebben hier de toekomst, maar daar werken we ook hard voor."