• Jelto Spijker is een van de talenten die al een stap naar de eredivisie maakte.

    Ted Walker

VZC gaat van koers veranderen

VEENENDAAL Het doel om een stapje hoger te waterpoloën gaat de ijskast in en bij VZC gaat men zich vooral richten op talentenontwikkeling. Dat is de boodschap die Marco Kunz van de waterpolovereniging uitdraagt. ,,Wij willen talenten een podium bieden bij een goede eersteklasser."

Jeroen van der Veer

Waar voorheen de doelstelling van het eerste team was om zo hoog mogelijk te spelen, is dat nu wel anders. Nadat het met een gouden lichting de boot heeft gemist, kiest VZC er nu voor om een stevige eersteklasser te zijn en te blijven en vanuit daar talenten te ontwikkelen. Deze zijn er in Veenendaal genoeg en men verwacht daar de komende jaren mee vooruit te kunnen.

GEEN ZAKKEN MET GELD Na het wegvallen van Ruben Boorsma en Remco Bouman moest de vereniging zoeken naar versterkingen en deze heeft het gevonden. Hidde Verschuur keert terug bij de vereniging waar hij ooit eerder al in het bad lag. ,,Hij speelde in Amersfoort in de eredivisie en komt aankomend seizoen bij ons waterpoloën. Daar zijn we erg blij mee en hij is dan ook een speler die met zijn opportunistische spel voor doelpunten kan zorgen", aldus Kunz.

Hij is de enige aanwinst die van buitenaf is gehaald en dat is volgens Kunz ook logisch: ,,Wij hebben geen zakken met geld en als wij deze wel hadden, gingen we dit niet gebruiken om dure spelers aan te trekken. Dat past niet in ons beleid. Wij willen talenten uit de eigen jeugd door laten stromen en hen een podium bieden."

REIZEN Daarin slaagt de vereniging al aardig en een enkeling van hen is ook opgevallen bij ploegen uit de eredivisie. Toch is VZC erin geslaagd deze spelers te behouden. ,,Dat is de verdienste van de club, maar het lag ook aan de situatie", moet Kunz eerlijk bekennen.

,,Max Kunz gaat bijvoorbeeld het eerste half jaar in het buitenland studeren en mist daardoor een deel van het seizoen. Daarnaast studeren veel spelers van ons. Als je een overstap maakt naar de eredivisie, moet je dus twee keer reizen. Voor je studie en om te waterpoloën. Dat is natuurlijk niet ideaal."

NIEUWE COACH Nu de selectie rond is, kan de focus bij VZC nog meer op het zoeken van een coach. Na het ontslag van Joost Vlag had het in Guido Schreuder een interim, maar is er voor aankomend seizoen nog niemand gevonden. Het is dan ook een lastige zoektocht, moet Kunz bekennen. ,,Met Joost is gebleken dat een trainer ver van Veenendaal vandaan halen niet echt een optie is. Je zoekt het dus in de regio, maar dat doen meerdere verenigingen. We vissen allemaal in dezelfde vijver en deze is niet zo groot. Toch hoop ik over twee weken een naam te kunnen noemen die het is geworden. We voeren momenteel gesprekken en deze zijn in een vergevorderd stadium. Ook hem schetsen wij het beeld zoals wij dat zien; niet langer mikken op een niveau hoger, maar puur kijken naar de talenten. Hoe kunnen we ze beter maken en wat hebben ze nodig. Dat moet de insteek zijn."