• Eigen bezit

Vrienden uit Veenendaal gaan Great Wall Marathon lopen

VEENENDAAL Twee Veenendaalse mannen zijn zich momenteel aan het voorbereiden op een unieke marathon. In mei zullen Dennis Deurloo en Marcel van Veldhuizen in China de Great Wall Marathon lopen, waarbij ook 5164 treden moeten worden overwonnen. Wie dacht dat de uitdaging daarbij ophield heeft het mis. Zo wordt er door het duo ook minimaal 20.000 euro ingezameld voor KIKA.

Jeroen van der Veer

Het evenement is bedoeld om geld in te zamelen om het genezingspercentage van kinderkanker te verhogen. Waar nu de kans op 75 procent ligt, wil het doorstoten naar 95 procent. ,,Hiervoor is geld nodig en daarom worden dit soort evenementen georganiseerd. Dat sprak ons aan en daarom willen wij in mei gaan knallen."

EXTRA UNIEK Als geen ander beseft het tweetal van 43 jaar dat het geen gemakkelijke opgave wordt. In China is het straks boven de 30 graden en wordt van het duo het uiterste gevraagd. Naar verwachting lopen er straks maximaal vijftig deelnemers uit Nederland mee en dat terwijl er 2500 lopers uit zestig verschillende landen zijn. ,,Dat maakt het extra uniek", aldus Deurloo. ,,Het is niet iets waaraan je zomaar kan deelnemen. Daarnaast staat hij te boek als één van de zwaarste marathons van de wereld."

MIDDELBARE SCHOOL Toch is er geen weg meer terug. Er is al ruim 25.000 euro opgehaald en ook de nodige trainingsuren zitten in de benen. De twee Veenendalers kennen elkaar nog van middelbare school en toen er op Facebook weer wat contact ontstond, besloot het duo om samen hard te lopen. Wat begon met korte loopjes, is nu uitgemunt tot afstanden van tientallen kilometers en flink wat uren in de sportschool. ,,En dat terwijl ik drie jaar geleden nog nooit had hardgelopen", aldus een trotse Van Veldhuizen. ,,Toen we bij elkaar in de klas zaten, was ik nooit aanwezig bij de gymlessen. Zegt dat genoeg?"

Inmiddels is de zondagochtend hun moment en doordeweeks wordt er ook fanatiek getraind. Ze moeten wel, want de hele marathon wacht. Althans, voor Van Veldhuizen. ,,Ik twijfel nog", aldus Deurloo. ,,In eerste instantie hadden wij ons beiden ingeschreven voor de halve, maar Marcel gaat de hele doen. Dat wil ik ook, alleen hebben we net een dochtertje gekregen. Ik slaap dus wat minder en heb iets minder rust en tijd voor een druk marathonschema. Tot 21 april heb ik de tijd om te beslissen."

DIE TRAP Zijn loopmaatje begint te lachen en eigenlijk weten ze van elkaar dat de kans groot is dat ze aan de start van de hele marathon zullen staan. Welke afstand Deurloo ook zal lopen; de selfie op de Chinese muur gaat er komen. ,,Dat wordt volgens mij echt speciaal. Je rent een enorme afstand en moet ook die trap nog op."

Want waar je per persoon minimaal 7500 euro moet ophalen, was de doelstelling van het tweetal gezamenlijk 20.000 euro. Inmiddels staat de teller op ruim 25.000 euro ,,Er is simpelweg geld nodig om het percentage naar 95 procent te krijgen."

De lopers helpen en doneren aan KIKA kan op www.runforkikamarathon.nl/dennis-deurloo of www.runforkikamarathon.nl/marcel-van-veldhuizen.