• foto: Peter van Veen

VRC, Veenendaal en SVP in derde klasse vol derby's

VEENENDAAL De derde klasse wordt een walhalla voor de Veenendaalse voetballiefhebber. Door de promotie van Veenendaal en Panter, zullen zij VRC gaan ontmoeten in de competitie.

Jeroen van der Veer

Drie derby's in eigen stad is een vrij uniek gegeven en is nog niet vaak voorgekomen in Veenendaal. Het mag dan ook duidelijk zijn dat alle drie de trainers uitkijken naar de duels. Voor voetbalclub VRC is de druk het grootst. Onder Pieterkees Bom werd vorig jaar via de nacompetitie promotie naar de tweede klasse misgelopen. De oefenmeester moest van het bestuur opstappen en in de persoon van Kees van Rijswijk werd een nieuwe hoofdtrainer gevonden.

TITEL ,,Het kampioenschap is ons doel", benadrukt de oefenmeester van VRC. ,,We hebben een goede mix en beschikken over enorm veel talent. Vorig jaar waren wij dicht bij promotie en daarom telt dit jaar maar één ding: promoveren." Dat gaat gebeuren op de basis die Pieterkees Bom heeft neergelegd. Mede daarom voelt Van Rijswijk geen extra druk bij zijn eerste klus als hoofdtrainer. ,,Bom heeft het gewoon goed gedaan en daar kan ik voor het grootste gedeelte mee verder."

Waar zijn ploeg vorig seizoen gekenmerkt werd door zijn uitstekende aanvallers, denkt Van Rijswijk dat de kracht aankomend seizoen op het middenveld ligt. Vanuit daar moet dan ook het voetbal gaan komen en wordt er minder op de counter geloerd. ,,We hebben vijf uitstekende middenvelders. Onze kracht ligt daar en zij moeten onze spitsen lanceren. Geen lange ballen van achteruit, maar de bal het werk laten doen."

Zijn club zit bij Panter en bij Veenendaal in de competitie en ondanks dat Van Rijswijk de ambiance mooi vindt, denkt hij dat VRC alleen maar kan verliezen. ,,Wij zijn één van de titelkandidaten en veel ogen zijn op ons gericht. Dat geeft niet, daar lopen wij niet voor weg. Iedereen is extra gretig om van ons te winnen. Ook de Veenendaalse verenigingen. Voor mijn spelers een goede leerschool, want ook daar moeten zij zich tegen wapenen."

SV PANTER Eén van de belagers van VRC zal Panter gaan worden. Eindverantwoordelijke Eddy Morren is met zijn ploeg eindelijk waar het al langere tijd naar toe wilde gaan. De derde klasse wordt dan ook gezien als een beloning voor hard werken en veel scoren. Dat het nu tegen VRC mag en kan spelen, ziet Morren als een groot compliment. ,,Veel van mijn jongens hebben daar een verleden. Zij hebben het nu al over de duels tegen VRC. Jarenlang speelden zij simpelweg hoger dan dat wij deden, maar dit jaar is dat anders. Het is niet te verklaren, maar ik weet zeker dat mijn spelers in die wedstrijd net iets meer kunnen geven."

Zijn selectie kent flink wat nieuwe namen. Na een oproep op de website, waren er een hoop spelers die zich naar Panter overschreven en daar is Morren maar wat blij mee. ,,We moesten wel. Vorig jaar was onze selectie te smal. Aankomend seizoen heb ik boven de twintig goede spelers waaruit ik kan kiezen en dat is voor een trainer fijn. De concurrentie wordt groter, waardoor het niveau op de training omhoog gaat."

Daarbij verwacht Morren veel van Ron Juffer. De middenvelder sloot halverwege vorig seizoen aan en is sindsdien een belangrijke schakel. ,,Hij scoort altijd een zeven en is constant. Met hem op het middenveld hebben we veel voetbal en dat kan wel eens een wapen gaan worden." Daarnaast beschikt de oefenmeester over een gevaarlijke aanval met jongens als Dwight Keeldar, Aron de Kaste en Dennis Quint. ,,Alleen over de verdediging ben ik nog niet uit. Zaterdag moeten we er staan en ik heb dus nog wel wat huiswerk te doen." Net als VRC, heeft ook het SVP-kamp hoge verwachtingen. ,,We kijken met een schuin oog naar een periode", bekent de oefenmeester. ,,In deze klasse kunnen we voetballen en de bal het werk laten doen. De lange bal is verleden tijd."

HARD WERKEN Hoe anders is het bij buurman Veenendaal, waar twijfelachtig naar de derde klasse wordt gekeken. Onder leiding van Andre Quint werd er uitstekend gevoetbald en wist het zelfs te promoveren, maar toch koos het bestuur om niet met de trainer verder te gaan. Chris Minnebreuker is nu de man die het moet gaan doen en met hem aan het roer zal het vooral strijd moeten leveren. ,,We weten niet wat we kunnen verwachten, dus zal de basis hard werken worden."

Dat Minnebreuker voorzichtig is, heeft te maken met het feit dat Veenendaal kwaliteit moest inleveren. Het verloor zijn sterspeler Dennis Quint aan buurman Panter, wat toch een slok op een borrel scheelt. ,,Natuurlijk is dat een gemis, al denk ik dat er gewoon een goede groep staat. We zijn nu een maandje bezig en wat mij opvalt, is dat er heel veel plezier is. Dat is natuurlijk wel de basis en dit gaan we koppelen aan talent, wilskracht en beleving."

Toch trok Veenendaal nauwelijks spelers aan en dit is een bewuste keus geweest. Zo wil de club zijn eigen identiteit bewaren: ,,We hebben genoeg spelers, dus waarom zou je opeens een heel blik nieuwe spelers opentrekken. Deze groep is het ook gelukt om te promoveren, die verdienen dan ook de kans om zich in de derde klasse te bewijzen."

Als geen ander beseft de nieuwe trainer van Veenendaal dat het een lastig seizoen kan gaan worden. ,,Bij deze club is men van het 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Zijn wij simpelweg niet goed genoeg voor deze klasse, dan merken we dat snel genoeg. Echter gaan wij er alles aan doen om geen grijze muis te worden. Allemaal hebben we er vertrouwen in dat het een mooi seizoen kan gaan worden."

De derby's die te bewonderen zijn in zijn klasse, zeggen Minnebreuker niet zoveel. ,,Volgens mij krijg je daar ook gewoon drie punten voor, als je wint", grapt hij dan ook. ,,Nee, zonder gekheid. Voor het publiek is het leuk en spelers zullen tegen bekenden gaan spelen. Ikzelf heb er weinig mee. Ik kijk meer naar het groepsproces en wil van iedereen winnen. Of het nou Panter, VRC of iemand anders is."