• Peter van Veen

Voortbestaan Arnhem Veenendaal Classic op de tocht

VEENENDAAL De organisatie van de Arnhem Veenendaal Classic heeft nog maar een week om ervoor te zorgen dat de stekker niet uit het evenement gaat. Het ontvangt flinke bedragen van de Provincie Gelderland en Gemeentes Veenendaal en Arnhem, maar het noodzakelijke geld uit het bedrijfsleven blijft uit. ,,Het scenario dat genoemde koers van de wielerkalender gaat verdwijnen, is angstig dichtbij", luidt Job van Schuppen de noodklok. 

 

Jeroen van der Veer

 

,,Als voorzitter van de wielerkoers Arnhem Veenendaal Classic had ik gehoopt deze tekst nooit te hoeven schrijven, toch is het zo", vult Van Schuppen op de officiële website aan. 

Het is niet de eerste keer dat de tocht aan de noodbeademing moet. De afgelopen jaren leek Veenendaal-Veenendaal op sterven na dood, maar keer op keer werd het gered. De afgelopen drie jaar is de koers opnieuw opgebouwd om zo voorbereid te zijn op de toekomst en partners aan de organisatie te kunnen binden.

De naam 'Veenendaal - Veenendaal' werd veranderd in Arnhem Veenendaal Classic en om meer geld van provincies en gemeente te kunnen krijgen, kwam de start in Arnhem te liggen. Daarnaast werd er als eerste proefkoers cameraatjes op de fiets geïnstalleerd, GPS -en hartslaggegevens uitgelezen en deze werden tijdens de koers via live-stream getoond aan het publiek.

Daarnaast werd er een toertocht georganiseerd, kwamen er een kids events, vonden er diverse amateurwedstrijden plaats en was de koers de laatste jaren live te volgen via radio, livestreams en Twitter. ,,En niet te vergeten zetten elk jaar honderden vrijwilligers zich met hart en ziel in om de koers te kunnen organiseren."

Uitgerekend aankomende editie heeft de organisatie het voor elkaar gekregen dat de Arnhem Veenendaal Classic prime time live uitgezonden wordt op Eurosport. ,,Maar steun uit het bedrijfsleven blijft uit", sombert Van Schupen. ,,En dat terwijl we zoveel te bieden hebben: nationale tv -en media coverage, vip-mogelijkheden achter de schermen van de koers en bijvoorbeeld op maat gemaakte sponsorpakketten."

Voor de tocht die sinds 1985 bestaat is het nu opnieuw één minuut voor twaalf, weet ook Van Schuppen: ,,We hebben nog een week, anders moeten we na 30 jaar helaas constateren dat er geen toekomst meer is voor de Arnhem Veenendaal Classic. Dan verdwijnt er een begrip in de sport en komt er dus geen opvolger van grote namen zoals Joop Zoetemelk, Tom Boonen, Edwald Boasson Hagen, Theo Bos en Dylan Groenewegen."