• De Merino's wonnen de Veenendaalse derby afgetekend van 'buurman' VRC. Het werd maar liefst 8-2.

    Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Merino’s laat in Veenendaalse derby geen spaan heel van ‘buurman’ VRC

VEENENDAAL Op Sportpark De Groene Velden in Veenendaal stonden 'de buren' de Merino's en VRC tegenover elkaar. Dat er wat op het spel stond was duidelijk. Ondanks het druilige weer omzoomden velen de kletsnatte kunstgrasmat en zij kregen vervolgens een historische derby te zien, met maar liefst tien treffers. Helaas voor de gedeeld koploper van de 2e Klasse G, VRC, zal de burenruzie zo snel mogelijk vergeten willen worden, want zij werden door de thuisclub met maar liefst 8-2 'afgedroogd'.

Dick Martens

De derby was ook een clash tussen de trainers 'Jan en Jan' Gaasbeek en na afloop was duidelijk te zien welke Jan zich het predicaat 'Jantje lacht' en welke dat van 'Jantje huilt' mocht toedichten. De winnende Jan Gaasbeek sprak van 'een heerlijke middag', terwijl enige meters verderop de verliezende Jan Gaasbeek sprak van 'een wanprestatie, VRC onwaardig'.

GESCHROKKEN Toch zag het er voor rust niet naar uit, dat de bezoekers een dergelijke tik uitgedeeld zouden krijgen. Zij hadden een bliksemstart en scoorden door de speersnelle aanvaller Mitch van den Berg vanaf de aftrap de openingstreffer (0-1). Merino's was duidelijk geschrokken en mocht van geluk spreken, dat de voorwaartsen van VRC verzuimden al binnen een kwartier de voorsprong tot 0-3 te vergroten. Dat was voornamelijk de verdienste van Merino's-Doelman Koen Hagelsteen. ,,Hij sleepte ons door die moeilijke fase", vond ook zijn trainer. ,,Gelukkig waren wij vervolgens wel effectief. Een van onze eerste kansen (in de 26e minuut) werd gelukkig door Aron de Koning benut."

VOORSPRONG 'Zijn we er nu weer klaar voor', schreeuwde Gaasbeek vervolgens vanaf de zijlijn zijn ploeg toe. Het antwoord kwam vier minuten later al. Het was Joop de Bruin die met een geweldige uithaal VRC-doelman Max Kok verraste (2-1). Maar nu liet het 'VRC-antwoord' niet lang op zich wachten. Opnieuw liet Mitch van den Berg de Merino's defensie zijn hielen zien en bracht met zijn fraaie schuiver de stand weer in evenwicht (2-2). Toch ging de thuisclub nog met een voorsprong 'naar de thee', omdat Vincent van de Weerdhof optimaal profiteerde van een enorme verdedigingsfout bij VRC (3-2).

KOPPIES HANGEN ,,Dan ga je toch heel anders de rust in", mopperde VRC-trainer Gaasbeek. ,,Toch probeer je de ploeg weer op het goede spoor te krijgen, maar dat lukte niet echt meer en was de 4-2 het breekpunt in de wedstrijd. Vervolgens gingen de koppies hangen en hielden we open huis, met desastreuze gevolgen." 'Collega Gaasbeek was uiteraard blij dat die 4-2 op het scorebord kam. ,,Toen kon ik eindelijk rustig op de bank gaan zitten en echt gaan genieten van de dynamiek van ons voetbal. Dan zie je ook hoeveel kwaliteit we in de ploeg hebben."

NOOIT SAAI 'Het breekpunt in de wedstrijd' was de 58e minuut, toen Aron de Koning zijn tweede en Merino's vierde treffer aantekende. Hoewel VRC-trainer Gaasbeek met wissels het tij nog probeerde te keren, lukte dat niet. De ontketende thuisploeg kreeg vleugels en leek zelfs gehoor te geven aan de wens van hun supporters. 'Tien, tien, tien was de meer dan duidelijke boodschap. Even leek zelfs dat te gaan gebeuren, maar na nog twee doelpunten van Joop de Bruin en treffers van Vincent van de Weerdhof en invaller Elco van de Klift stokte de productie bij acht. ,,Het begin was natuurlijk slecht vond doelpuntenmachine de Bruin. ,,Maar na rust gingen alle remmen los en scoorden we erg gemakkelijk. Ja, ook ikzelf. Zo winnen in een derby is fantastisch. Maar nu moeten we door, want we willen dit seizoen meedoen om de prijzen." Dat vond ook 'zijn' trainer. ,,Nu genieten van deze hele lekkere overwinning en dan gaat dinsdag 'de zweep er weer over'." Om daar nog stralend aan toe te voegen: ,,Bij de Merino's is het nooit saai'."