• Atletiekunie

Veenendaalse atleet Stuivenberg getroffen door kanker

VEENENDAAL Topatleet Maarten Stuivenberg uit Veenendaal komt voorlopig niet in actie omdat bij hem zaadbalkanker is geconstateerd. De ziekte kwam aan het licht doordat in augustus bij een dopingcontrole bleek dat er iets niet goed was. Eind december werd de definitieve diagnose gesteld. ,,Dan valt zo'n vierhonderd meter met verzuring nog mee", aldus de Veenendaler in een eerste reactie.

Jeroen van der Veer

Stuivenberg maakte afgelopen zomer deel uit van de Nederlandse estafetteploeg (4x400 meter) op het Europees Kampioenschap voor landenteams in Frankrijk en schreef daar een record op zijn naam.

De atleet is inmiddels weer thuis na een ziekenhuisopname van zes dagen. Na de kerstdagen kreeg hij te horen dat de zaadbalkanker was uitgezaaid naar de hals en buik. Direct werd gestart met de chemokuur. ,,De artsen zeiden dat ik 95 procent kans op genezing heb. Daar hou ik me aan vast."

Pas toen hij de eerste chemo kreeg toegediend, kwam het besef. ,,Daarvoor had ik dat niet. Ik had geen pijn en voelde me best goed. Toen die chemo in mijn lichaam kwam, merkte ik het. Het is gewoon puur gif."

Er staan nu nog drie opnames in het ziekenhuis te wachten. Daarin krijgt Stuivenberg precies dezelfde chemokuren. ,,Het is allemaal zo bizar. Het sportjaar was zo geweldig en nu heb ik dit. Toch ben ik strijdlustig, knok ik en haal ik veel rust en vertrouwen uit mijn geloof."