• Dylan Groenewegen wint de koers in 2016.

    Ted Walker

Veenendaal-Veenendaal 'ieder jaar passen en meten'

VEENENDAAL De semi wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal is qua organisatie ieder jaar passen en meten. Dat zei wethouder Nermina Kundic donderdagavond tijdens het vragenhalfuurtje in de gemeenteraad.

Lokaal Veenendaal vroeg of de gemeente meer kan bijdragen dan het huidige bedrag van 25.000 euro. Dat kan volgens de wethouder niet. ,,Het evenementenbudget is al uitgegeven. Wel verlenen we als gemeente hand- en spandiensten." Alleen het neerzetten van hekken langs de Hoofdstraat kost al zes- tot zevenduizend euro.

NAAM TERUG De organisatie van de wielerkoers maakte vorige week bekend dat de oude naam Veenendaal-Veenendaal weer in ere hersteld wordt. Daarbij werd ook gemeld dat de koers afscheid neemt van Arnhem en de provincie Gelderland. ,,De samenwerking is niet geworden wat we ervan verwacht hadden'', zei voorzitter Job van Schuppen van de wielerkoers. In 1985 was Joop Zoetemelk de eerste winnaar.

FINANCIEEL GAT Het minimaal benodigde bedrag om Veenendaal-Veenendaal van start te kunnen laten gaan is anderhalve ton. Door het wegvallen van de subsidies van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem moet een financieel gat worden gevuld door bedrijven uit Veenendaal.

KOOPZONDAG In januari hebben burgemeester Wouter Kolff en de wethouder met de organisatoren rond de tafel gezeten. Volgens Kundic is de organisatie positief over het slagen om voldoende financiële middelen te verkrijgen. Er is een brainstormsessie geweest en dat heeft onder meer een aantal ideeën opgeleverd, zoals een zevende koopzondag gekoppeld aan de wielerklassieker, gecombineerd met evenementen.