• ANP BAS CZERWINSKI

Veel schaafwonden Kelderman na valpartij

VEENENDAAL (ANP) De schade die wielrenner Wilco Kelderman zaterdag opliep tijdens de achtste etappe van de Tour de France blijft beperkt tot schaafwonden. De kopman van LottoNL-Jumbo ging onderuit in de afdaling van de derde Pyreneeënklim van de dag. ,,Ik heb niet heel veel pijn, maar wel veel schaafwonden'', zei Kelderman.

De Nederlandse troef voor het klassement ging tijdens de afdaling in een bocht onderuit, omdat zijn voorband van de velg liep. ,,Waarschijnlijk door de hitte. Ik moest veel remmen in de afdaling en daardoor werd de velg heet, ook de kit waarmee de band vast zit. Dan is er een kans dat de tube eraf loopt en dat is gebeurd'', zei Kelderman, die een nieuw voorwiel kreeg van ploeggenoot George Bennett. Hij kon na zijn valpartij vrij snel weer aansluiten bij de voorste groep, maar moest op de Col de Peyresourde lossen.

Kelderman kwam 1 minuut en 45 seconden na ritwinnaar Chris Froome over de streep in Bagnères-de-Luchon, in gezelschap van onder anderen Alberto Contador en Pierre Rolland. De aangeslagen renner uit Veenendaal dook gelijk de bus van LottoNL-Jumbo in. ,,Ik ben zeer teleurgesteld, want ik voelde me de hele dag goed. Het ging ook heel goed, dat dat moment. Ik baal hier heel erg van. De pijn valt nu mee, maar ik zit onder de schaafwonden.'' In het klassement zakte Kelderman (25) naar de zestiende plek.

VAN BAARLE Ook Dylan van Baarle verloor weer veel minuten vandaag. De Veenendaler van de Cannondale ploeg kwam als 59e over de meet, op met dan 25 minuten van Froome. In het klassement staat Van Baarle 120e, op 1.10.59 van geletruidrager Froome.