• Bij VCV werd een heel nieuw jeugdplan geschreven: ,,Alles wat we doen heeft een gedachte. -

    Robert Pleizier - A12 Media

VCV kijkt verder dan alleen maar volleybal

VEENENDAAL Het jeugdplan van VCV is de afgelopen zomer flink op de schop gegaan en met nieuwe impulsen hoopt de vereniging kinderen nog beter te laten ontwikkelen. Het programma is afgestemd op het individu en op de huidige trends in de sportwereld, zoals 'divers bewegen'.

Jeroen van der Veer

Vorige week klaagde hoofdcoach Hans Seubring over het feit dat hij merkt dat volleyballers in het verleden alleen maar gefocust waren op het balspelletje. Aan het vallen, de fysieke gesteldheid en de motoriek werd volgens hem nauwelijks iets gedaan. Dit behoort straks bij VCV tot het verleden, want de beleidsbepalers zijn hier druk mee bezig.

DE BASIS Doordat er binnen de vereniging links en rechts onvrede te horen was, ging Robert Pleizier, die besloot terug te keren bij VCV, samen met onder andere Wouter van Ark, Diede Woudsma, Lotte van Hal en Gise Schumacher om de tafel zitten voor een nieuw jeugdplan.
,,Onze eerste focus ligt op de jeugdlijn", aldus Pleizier. ,,Hier hebben we de manier van trainen aangepast door de focus op de tien belangrijkste bewegingsvaardigheden te leggen; springen, klimmen, zwaaien, balanceren, gooien, mikken, overspelen, hardlopen, stoeien en rollen. Daarnaast bieden we ook iedere maand een activiteit waarbij we een andere sport of beweegvorm aanbieden. Tot je twaalfde veel divers bewegen en daarna naar sportspecialisatie; dat is onze insteek."

IN HET ZICHT HEBBEN Naast de focus op het divers bewegen is het doel om binnen de vereniging meer verbinding te creëren. Zo trainen de teams nu één keer in de week met hun eigen team en ook één keer binnen hun jeugdlijn samen met een ander team tijdens een techniektraining. Bij die gezamenlijke oefeningen pakken Pleizier, Wouter van Ark en Gise Schumacher allen een jeugdlijn en daardoor heeft het hart van de jeugdopleiding duidelijk zicht op de pupillen.

,,Alles wat we doen heeft een gedachte", vervolgt Pleizier. ,,Daarnaast voeren wij meerdere keren overleg en worden we ondersteund door diverse vrijwilligers en de technische commissies. Het plan wordt nu uitgevoerd, maar we bekijken iedere keer wat er beter kan."

ANDERE SPORTEN Een keer in de maand organiseert de vereniging ook een beweegactiviteit. Dat kan een lesje boksen zijn, maar ook een uitje naar een trampolinepark behoort tot de mogelijkheden. ,,Kijk bijvoorbeeld naar Zlatan Ibrahimovic. Je kan aan zijn doelpunten zien dat hij een creatieve beweger is doordat hij vroeger aan karate heeft gedaan", lacht Pleizier. ,,Door onze jeugd andere sporten te leren kennen, leren ze nieuwe dingen en kunnen zij dit toepassen bij het volleybal. Het leren vallen door judo, het afzetten bij trampolinespringen en de explosiviteit bij het boksen."

BEGELEIDING Naast het gegeven dat in het programma het kind centraal staat, wil het jeugdbestuur ook aandacht hebben voor de trainers. Pleizier: ,,Je hoorde van ex-trainers dat zij een stukje begeleiding fijn hadden gevonden. Daar zijn we mee aan de slag gegaan, door de huidige trainers in te zetten als assistent-trainers bij de techniektrainingen. Zo geven wij ze kennis en handvatten mee voor hun eigen teamtrainingen."

Dit alles moet gaan leiden tot een professionele jeugdopleiding die een stevig fundament heeft en klaar is voor de toekomst. ,,Maar", benadrukt Pleizier. ,,Het plezier en de variatie in het bewegen staan in jeugdplan centraal. Daarnaast zorgen we voor een gezonde en waardevolle aanvulling op het leven, zodat alle spelers er voordeel van hebben in hun dagelijks leven."